april 14, 2020

Koliko je potrjeno okuženih v naših krajih?

V Sloveniji je epidemija novega koronavirusa po zadnjih podatkih zahtevala že 55 življenj. Skupaj je bila okužba doslej potrjena pri 1212 osebah, ki prihajajo iz 146 občin. To pomeni, da je virus potrjen v 69 % vseh slovenskih občin. V našem delu države so med prazniki prvo okužbo potrdili v občini Dobje. Kako pa je drugod?

Graf, ki prikazuje rast števila potrjenih okužb v Sloveniji - med minulimi prazniki se je številka povečevala manj kot prejšnje tedne. A to so seveda le potrjeni primeri, okužb je gotovo še veliko več. (VIR: Vlada RS)

O prvi okužbi v občini Dobje so poročali v soboto in tudi po nedeljskih in ponedeljkovih podatkih se številka na srečo ni zvišala. Po 1 potrjen primer je tudi v občinah Dobrna, Kozje, Majšperk, Vitanje in Vojnik, po 2 sta v Laškem, Podčetrtku, Slovenskih Konjicah in Ptuju. 3 uradne okužbe so v Bistrici ob Sotli, 4 v Rogatcu, v Žalcu in Oplotnici jih je po 6. V občini Šentjur je bilo doslej 9 potrjenih okužb, v Slovenski Bistrici 11, v Celju 19, v Mariboru 26, v Rogaški Slatini pa 37. Daleč največ okuženih z novim koronavirusom je v našem delu države v občini Šmarje pri Jelšah, uradno 154. Največji problem ostaja v tamkajšnjem domu upokojencev, točnih številk ni, je pa znano, da je okužena več kot polovica stanovalcev. Kot so včeraj sporočili iz štaba Civilne zaščite Zahodno Štajerske je stanje v domu sicer stabilno, vedno več je tudi ozdravelih stanovalcev. Premier Janez Janša je ob nedeljskem obisku celjske bolnišnice celo sporočil, da se je v šmarski dom iz bolnišnice vrnil ozdraveli varovanec, ki je star več kot 90 let. Podrobneje o tem preberite TUKAJ. Podatke za ostale občine pa najdete na spletni strani NIJZ.(AD)

Graf, ki prikazuje dosedanje gibanje epidemije v Sloveniji. (Vir: Vlada RS)