januar 22, 2020

Komunalno blato povzroča težave, Celje tokrat dober zgled

Kam s komunalnim blatom iz čistilnih naprav, potem ko je Madžarska zagrozila, da ga ne bo več sprejemala? Težavo imajo v večini komunalnih podjetij, kako jo rešujejo, smo preverili v JKP Šentjur. Pogledali pa smo tudi v Celje, kjer komunalno blato že zdaj sežigajo sami, zato težav nimajo.

Čistilna naprava v Šentjurju je le ena od mnogih v Sloveniji, ki se je znašla pred težavo, kam s komunalnim blatom, če ga Madžari res ne bodo več sprejemali. (Foto: JKP Šentjur)

Mrzlično iščejo rešitve, dolgoročno pa bo treba zgraditi sežigalnice
Komunalno blato nastaja v čistilnih napravah, kot stranski produkt čiščenja odpadnih voda. Centralna čistilna naprava Šentjur ga je lani proizvedla dobrih 700 ton. Odvaža ga pogodbeni partner, Saubermacher Slovenija, in sicer na Madžarsko. Zapletlo se je, ko je Madžarska napovedala prekinitev prevzema blata iz Slovenije, tako je večina komunalnih podjetij zdaj v težavah, kam odvažati blato. Kar 70.000 ton ga iz naše države letno izvozijo k naši vzhodni sosedi, le okoli 10.000 ton ga sežgemo doma. Pogajanja z Madžarsko še potekajo. Kako se s težavo soočajo v Javnem komunalnem podjetju Šentjur, smo povprašali direktorja Matjaža Žmaharja:

In če izvajalca ne najdejo?

Kakorkoli se bo zadeva razpletla, pa bomo, kot še pravi Žmahar, problematiko odvoza komunalnega blata v prihodnje verjetno občutili tudi državljani, na višjih položnicah.

Toplarna Celje zagotavlja, da v občinah Upravne enote Celje ni težav z odvečnim komunalnim blatom. (Foto: Toplarna Celje) 

Toplarna Celje primer dobre prakse
Težav z odvozom in kopičenjem komunalnega blata pa nimajo v občinah Celje, Štore, Vojnik in Dobrna. Blato iz tamkajšnjih centralnih čistilnih naprav namreč termično obdelajo v Toplarni Celje. Helena Kojnik, vodja odnosov z javnostmi na Energetiki Celje, pod okriljem katere deluje toplarna, razlaga, da na leto predelajo do 5000 ton blata. Pri tem dodaja:

Pa bi lahko v Toplarni Celje začeli sprejemati še komunalno blato iz ostalih občin v regiji ter jim tako pomagali rešiti težavo odvoza blata? Kojnikova pravi, da to ni mogoče:

Samozadostnost, kot jo omogoča Toplarna Celje, bo treba dolgoročno zagotoviti v vsej državi, kar pa verjetno ne bo mogoče brez posluha države. (AD)