marec 28, 2020

Koronavirus Celjanom odnesel občinski praznik

Mestna občina Celje, ki je po številu prebivalcev četrta največja občina v državi, je po številu okuženih s koronavirusom z 10 potrjenimi primeri trenutno na 10. mestu, med občinami v savinjski regiji pa na tretjem. Preverili smo, kako se v knežjem mestu spopadajo s trenutno situacijo, kje je največ težav in kakšen bo letošnji občinski praznik.

Celjski župan Bojan Šrot pravi, da so v Celju dobro organizirani, da je veliko sodelovanja in dosti prostovoljcev, pesti pa jih pomanjkanje zaščitne opreme. (Foto: Radio Štajerski val)

Podjetnike prosijo naj pomagajo z zaščitno opremo
»Mislim, da smo se v Celju dobro organizirali. Vzpostavili smo klicni center, štab civilne zaščite dobro deluje, imamo veliko prostovoljcev, ki so pripravljeni pomagati, dobro sodelujemo z državnimi institucijami in Splošno bolnišnico Celje, še največ težav je z zaščitno opremo, ki jo, kot povsod po državi primanjkuje,« je na vprašanje, kako se z epidemijo koronavirusa spopadajo v Mestni občini Celje za naš radio povedal župan Bojan Šrot. Včeraj je zato občina celjske podjetnike in obrtnike, zlasti lastnike kozmetičnih in masažnih salonov, pozvala, da morebitne zaloge mask in druge zaščitne opreme, ki jih trenutno ne potrebujejo, donirajo Civilni zaščiti Celje. Podatke o tem, koliko zaščitne opreme imajo na voljo in koliko lahko donirajo lahko sporočijo po telefonu 041 774 686 ali na elektronski naslov civilna.zascita@celje.si

Občina se pripravlja na čas po epidemiji
Kot povsod po državi so imeli tudi v Celju na začetku nekaj težav z občani, ki niso upoštevali prepovedi zadrževanja in zbiranja na javnih mestih in površinah. Občina je vsa otroška in šolska igrišča, ki so ograjena, zaklenila in opremila z obvestili, ostala, ki nimajo ograje, pa zavarovala s trakovi. Šrot sicer pravi, da v veliki večini ljudje upoštevajo sprejete ukrepe in navodila in da se zavedajo, da lahko le tako zajezimo širjenje virusa. Če bi se situacija zelo poslabšala, so v dogovoru s celjsko bolnišnico, da jim pomagajo pri zagotavljanju dodatnih kapacitet. Šrot pravi:

Epidemija COVID-19 že kaže zobe v gospodarstvu in turizmu. V Celju pričakujejo, da bo imela večji vpliv na turizem, pri čemer Šrot razlaga:



Celjska občina že razmišlja na čas po epidemiji.

Celjska občina je sicer v minulih dneh sprejela več ukrepov za pomoč občanom in preprečevanje širjenja novega koronavirusa. Najdete jih TUKAJ.

Praznik brez praznovanja, a zato bo še čas
Bliža se občinski praznik, ki ga Mestna občina Celje praznuje 11. aprila. Letošnji ne bo takšen kot so bili minuli.

Celjski župan Bojan Šrot ob tem Celjane in Celjanke, pa tudi vse ostale prebivalce Slovenije poziva, naj se še naprej držijo sprejetih ukrepov, naj bodo samodisciplinirani in pomagajo varovati zdravje. »Tudi tisti, ki mislijo, da niso ogoroženi, naj se zavedajo, da so lahko prenašalci in lahko prenesejo virus dedku ali babici, ki sta v najbolj rizični skupini. Mislim, da če smo potrpeli teh 14 dni, lahko še kakšen teden, da se bodo stvari začele umirjati,« zaključi. (NS)