julij 18, 2021

KORONAVIRUS: Evropa pri cepljenju prehitela ZDA

Tudi poletni meseci prinašajo kar nekaj sprememb ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. Stroko skrbi morebiten porast okužb. Aktualne informacije, povezane s koronavirusom, spremljamo v tej novici.

Kakšne novice, povezane s koronavirusom, zaznamujejo ta teden? (Foto: Pixabay)

NEDELJA, 18. 7. 2021

EVROPSKA UNIJA - Evropska unija je pri cepljenju proti koronavirusu prehitela ZDA. Z enim odmerkom je namreč cepljen večji delež prebivalstva. Po podatkih statistične strani Our World in Data je v Evropi en odmerek cepiva prejelo 55,5 odstotka ljudi, onkraj Atlantika pa 55,4 odstotka. "Obljubili smo in obljubo izpolnili. Ta teden je EU zavzela prvo mesto na svetu glede na število cepljenih z enim odmerkom," je na Twitterju zapisal evropski komisar Thierry Breton.

SAVINJSKA IN PODRAVSKA REGIJA
- Med včeraj potrjenimi okužbami je bila po 1 okužba v naših krajih potrjena v občinah Maribor in Zreče.


SLOVENIJA
- Včeraj je bilo 21 okužb s covidom-19, pozitivnih je bilo 2,6 % vseh opravljenih PCR testov. V bolnišnicah je 29 covid bolnikov.
 


SOBOTA, 17.7. 2021

SLOVENIJA - Včeraj so v Sloveniji ob 1.733 PCR testih potrdili 61 novih okužb s covidom-19, pozitivnih je bilo 3,5 odstotka vseh tstiranih, navaja Sledilnik Covid-19. Sedemdnevno povprečje števila novih okužb je 54, število aktivnih okužb pa 746. V bolnišnicah se zaradi novega koronavirusa zdravi 28 oseb, 10 jih potrebuje intenzivno terapijo. Doslej je v naši državi umrlo 4.425 bolnikov s covidom-19. Po navedbah Sledilnika Covid-19 je bilo doslej polnoceljenih 766.161 oseb.

TOKIO - V olimpijski vasi v Tokiu so šest dni pred začetkom olimpijskih iger potrdili prvi primer okužbe z novim koronavirusom, so sporočili organizatorji. Vodja organizacijskega komiteja iger Seiko Hashimoto je ob tem povedala, da imajo za primer izbruha covida v vasi pripravljen načrt B. Na olimpijskih igrah, ki so bile zaradi pandemije prestavljene za eno leto, so sicer organizatorji uvedli vrsto varnostnih protokolov, s katerimi bi se izognili morebitnim okužbah. Igre, ki se bodo s slavnostno otvoritvijo začele v petek, 23. julija, bodo tako potekale za zaprtimi vrati.

PETEK, 16. 7. 2021

SLOVENIJA - Od danes so na voljo novi boni. Polnoletnim Slovencem pripada bon v vrednosti 100 evrov, mladoletnim v vrednosti 50 evrov. Unovčljivi so širše kot lanski, in sicer v dejavnostih turizem, gostinstvo, šport in kultura. Skupno so boni vredni več kot 192 milijonov evrov. Prva rezervacija je bila opravljena opravljena že nekaj čez polnoč, prvi bon pa so vnovčili v Kopru, okoli pol sedmih zjutraj. Bone je mogoče uporabiti do konca leta, za namestitev se jih lahko kombinira tudi s starimi. Postopek unovčitve je enak lanskemu. 

CELJSKO
- V Splošni bolnišnici Celje trenutno ne zdravijo covid bolnikov, saj vse preusmerjajo v Ljubljano in Maribor. Od jutri naprej bodo sicer v bolnišnici znova delno spet dovoljeni obiski, o čemer več izveste TUKAJ.


SLOVENIJA
- Včeraj so potrdili 64 okužb s covidom-19. Pozitivnih je bilo 3,8 % vseh opravljenih PCR testov. V bolnišnicah zdravijo 30 covid bolnikov. Še več podatkov je razvidnih v spodnji vladni tabeli.  



SLOVENIJA
- Poslanci na sinočnjem ponovnem glasovanju po izglasovanem vetu državnega sveta z 78 glasovi proti in enim glasom za niso vnovič potrdili novele zakona o nalezljivih boleznih. Spomnimo, z njo je vlada želela uresničiti odločbo ustavnega sodišča, da so nekateri deli zakona o nalezljivih boleznih, povezani z ukrepi ob epidemiji covida-19, neustavni. Proti so včeraj glasovali tudi poslanci koalicije, ki so med drugim ocenili, da je nekatere kritike in pomisleke o noveli še smiselno preučiti in pripraviti novo besedilo.


ČETRTEK, 15. 7. 2021

SLOVENIJA - "Kdor je cepljen, testiran ali prebolevnik, ne bo imel nobenih ovir v javnem življenju. Od sredine avgusta testiranje ne bo več brezplačno," je na današnji popoldanski novinarski konferenci napovedal premier Janez Janša. "Za testiranja smo do sedaj porabili 60 milijonov. Ali v času, ko imamo na voljo brezplačno cepljenje, lahko zahtevamo od tistih, ki so cepljeni, da plačujejo teste za tiste, ki se ne odločijo za cepljenje? Trend v Evropi je, da testiranje ni več brezplačno," pravi. Ob tem je še dejal: "Na voljo imamo dovolj instrumentov, da nam ni treba ponovno zapirati javnega življenja, omejevati gibanja. Čas je, da združimo moči in dosežemo čim večjo precepljenost prebivalstva. Naše mnenje je, da sedaj, ko imamo na voljo dovolj cepiva, ko lahko ljudje izbirajo, je odgovornost na vsakemu posamezniku, da zaščiti sebe in svoje bližnje, hkrati pa tudi omogoči odprtost javnega življenja. Pozdravljamo skupno izjavo vseh poslanskih skupin v Državnem zboru, s katero vse politične skupine v slovenskem parlamentu pozivajo k cepljenju."

SLOVENIJA -
V
lada je na današnji redni seji podaljšala veljavnost odlokov v povezavi s covidom-19, z uredbo pa je tudi določila način unovčitve bonov v turizmu, gostinstvu, športu in kulturi. Vsak polnoleten državljan bo prejel bon v vrednosti 100 evrov, vsak mladoleten državljan pa v vrednosti 50 evrov. Državljani bodo bon lahko unovčili v turističnih namestitvah, restavracijah in barih, v knjigarnah, muzejih in na koncertih, ob najemu športne opreme in ob obisku športnih klubov, ogledali si bodo lahko razstave, obiskali zabaviščne parke in smučarske centre, in sicer do konca tega leta. Postopek unovčitve bonov bo zelo podoben unovčitvi lanskoletnih bonov, kot razlagajoa, bodo bone lahko tisti državljani, ki še niso porabili lanskoletnih, tudi kombinirali pri istem ponudniku.

SLOVENIJA -
Včeraj so v Sloveniji opravili 1691 PCR testov in potrdili 56 okužb z novim koronavirusom, je objavil Nacionalni inštitut za javno zdravje. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov znaša 59, po oceni inštituta pa je v državi 677 aktivnih primerov okužbe. Število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh znaša 32.

SLOVENIJA - Delavci, ki se dnevno vozijo na delo v sosednje države, morajo od danes, tako kot večina ostalih potnikov, pri vstopu v Slovenijo predložiti dokazilo o prebolelosti, cepljenju ali testiranju oziroma dokazilo o PCT. V Sindikatu delavcev migrantov Slovenije so opozorili, da je testiranje na 48 oziroma 72 ur za številne delavce migrante logistična težava. Centri za testiranje so namreč še zaprti, ko odhajajo na delo, in zaprti, ko se vrnejo z njega. Zato napovedujejo možnost protesta pred slovensko-avstrijsko mejo.

ŽALEC, ŠMARJE PRI JELŠAH - Zdravstveni dom Žalec za danes pripravlja novo akcijo cepljenja proti covidu-19 za nenaročene. Cepili bodo med 8. in 10.30 uro v avli Doma drugega slovenskega tabora v Žalcu. Cepili bodo s prvim odmerkom cepiva, cepljenja pa se lahko udeležijo vsi zdravi posamezniki, starejši od 18. let. Na razpolago bo približno 300 odmerkov cepiva Pfajzer in 50 odmerkov cepiva Jansen. Ob tem pravijo, da je cepljenje za nenaročene, tisti, ki so se naročili in že imajo termin, naj ga upoštevajo. Cepljenje za nenaročene bo danes tudi v občini Šmarje pri Jelšah, in sicer v šestih različnih krajih. Tam ga bo izvedla državna mobilna cepilna enota, na voljo bodo vsa štiri cepiva, točen urnik in lokacije najdete na spletni strani šmarskega zdravstvenega doma.

SLOVENIJA - Z današnjim dnem je v naši državi začel veljati nov odlok o prehajanje meje, ki ukinja seznam držav in izenačuje pogoje za vstop v državo. Po novem bodo morali potniki predložiti dokazilo o prebolelosti, cepljenju ali testiranju PCT. Vlada je na včerajšnji dopisni seji med dve izjemi, osebe mlajše od 15 let in dvolastnike, dodala še dve, in sicer tranzitne potnike in mednarodni transport. Oseba, ki ne bo predložila dokazil, bo morala v desetdnevno karanteno. V primeru tujca brez prebivališča v Sloveniji mu bo vstop v državo dovoljen, a bo napoten v karanteno, če bo dokazal, da ima zagotovljen prostor, kjer jo bo prestajal, sicer mu bodo vstop v našo državo zavrnili. Karanteno je mogoče prekiniti peti dan z negativnim PCR testom.


SREDA, 14. 7. 2021

SLOVENIJA - Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je v Predsedniški palači v družbi slovenskega zdravstvenega misnistra Janeza Poklukarja sprejel direktorja Urada Svetovne zdravstvene organizacije za Evropo Hansa Henrija P. Klugeja. Skupaj so si ogledali tudi cepilni center na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču. Po ogledu so državljanke in državljane vsi trije pozvali k cepljenju proti covidu-19, da bomo lahko čimprej zaživeli tako, kot pred epidemijo. Minister Poklukar je ob tem o okužbah dejal:

Sedemdnevno povprečje okužb z vsemi različicami novega koronavirusa zadnjih sedmih dni se je sicer v zadnjem dnevu povzpelo za skoraj 2 odstotka in pol, 14-dnevno povprečje pa za skoraj 6 odstotkov. Koronavirus je po podatkih sledilnika za covid v Sloveniji doslej zahteval 4.425 življenj.

SLOVENIJA
- Zakon o interventnih ukrepih za pomoč gospodarstvu in turizmu pri omilitvi posledic epidemije covida-19, ki je začel veljati danes, med drugim omogoča tudi možnost uporabe osebne izkaznice, ki ji je sicer že potekla veljavnost. Gre za osebne izkaznice,
ki jim je veljavnost potekla od 29. marca lani, če v tem času niso spremenili osebnih podatkov, navedenih na dokumentu. Ob tem pristojni opozarjajo, da bo takšna izkaznica veljala še do konca leta, a le v Sloveniji, prehajanje državne meje s pretečenmo izkaznico pa ni mogoče.

SLOVENIJA
- Včeraj je bilo potrjenih 83 novih okužb s covidom-19. 4,7 % vseh testov je bilo pozitivnih. V bolnišnicah zdravijo 34 covid bolnikov. 

SLOVENIJA - 
Poslanci so včeraj sklenili, da na novi interventni zakon za pomoč ob epidemiji covida-19 ni mogoče razpisati referenduma. Tako je bil še isti dan objavljen v uradnem listu in od danes že velja. Na voljo je tako novih več kot 240 milijonov evrov pomoči, tokrat namenjene predvsem turizmu in povezanim panogam. Prav tako zakon še podaljšuje subvencioniranje skrajšanega delovnega časa za celotno gospodarstvo, prinaša pa tudi pomoč industriji srečanj in dogodkov, žičničarjem ter filmski in avdiovizualni industriji. Po zakonu bomo vsi prebivalci Slovenije prejeli tudi nove bone, ki jih bo mogoče unovčiti za storitve na področju gostinstva, turizma, športa in kulture. Vrednost bona za odrasle bo 100 evrov, za mladoletne pa 50.

SLOVENIJA, ŠMARSKO - Za pospešitev cepljenja proti covidu-19 je država med drugim organizirala mobilne enote, ki potujejo po Sloveniji in obiskujejo tudi najmanjše kraje. Jutri bo na šestih lokacijah v občini Šmarje pri Jelšah, vršilka dolžnosti direktorice šmarskega zdravstvenega doma Natalija Klun pravi:


 
V vsakem kraju bodo cepili eno uro, točen urnik najdete TUKAJ. Klunova ob tem še razlaga:

Podatki NIJZ kažejo, da je doslej v občini Šmarje pri Jelšah precepljenost nekaj več kot 27-odstotna, kar je pod slovenskim povprečjem. V Obsotelju in na Kozjanskem mobilno cepilno enoto prihodnji petek pričakujejo še v Rogaški Slatini, zatem bo obiskala tudi občine Rogatec, Podčetrtek, Kozje in Bistrica ob Sotli, a točnih datumov še ni. Medtem se je na cepljenje še vedno mogoče tudi vnaprej naročiti, najbolje preko sistema zVem.  

TOREK, 13. 7. 2021

SLOVENIJA - V Sloveniji beležimo porast okužb z novim koronavirusom. V ponedeljek je bilo po 1846 opravljenih PCR testih potrjenih 84 novih okužb. Okuženih je bilo 4,6 odstotka vseh testiranih. Na bolnišničnem zdravljenju je trenutno 39 oseb, od tega 10 na intenzivni negi. Novih smrtnih primerov včeraj ni bilo. Strokovna skupina opozarja, da med okužbami postaja prevladujoča različica delta novega koronavirusa. Velik delež okužb v zadnjem tednu je potrjen pri tistih, ki se vračajo iz tujine. Povečuje se tudi delež primerov, ko ljudje po vrnitvi v Slovenijo okužijo tudi svoje domače in prijatelje. Po zadnjih podatkih NIJZ-ja je s prvim odmerkom cepljenih dobrih 850 tisoč ljudi, z vsemi potrebnimi pa dobrih 734 tisoč.


SAVINJSKA REGIJA - Po včerajšnjih podatkih NIJZ-ja je doslej s prvim odmerkom proti covidu-19 cepljenih 40 odstotkov prebivalcev Slovenije, z vsemi potrebnimi odmerki pa 35 odstotkov. V Savinjski regiji sta oba deleža za odstotek nižja. Pri tem je največja precepljenost v občinah Šmartno ob Paki, Vransko in Braslovče, najnižja pa v občinah Kozje, Podčetrtek in Rogatec. Če je v Šmartnem ob Paki precepljenih več kot 44 odstotkov občanov, jih je v Kozjem le 22 odstotkov. Podatki še kažejo, da je bilo doslej daleč največ prebivalcev Slovenije cepljenih s cepivom Pfizerja. Na voljo so sicer cepiva štirih proizvajalcev, še Moderne, AstraZenece in Janssena.

PONEDELJEK, 12. 7. 2021

SLOVENIJA - 
Državni svet je na izredni seji z 18 glasovi za in 13 proti izglasoval odložilni veto na novelo zakona o nalezljivih boleznih. Z novelo želi vlada uresničiti odločbo ustavnega sodišča, da so nekateri deli zakona, povezani z ukrepi ob epidemiji, neustavni. Spomnimo, novelo je državni zbor prejšnji teden sprejel s 44 glasovi za in 42 proti. Da bo novela sprejeta, jo mora ob ponovnem odločanju podpreti najmanj 46 poslancev. Kot še poroča STA, so državni svetniki danes glasovali tudi o odložilnem vetu na zakon o nujnih ukrepih na področju zdravstva, a ga niso podprli. Podprlo ga je 10 državnih svetnikov, proti pa jih je glasovalo 19.

SLOVENIJA - Ob 654 PCR testih, ki so jih včeraj opravili pri nas, so potrdili 12 okužb, poroča covid sledilnik. Tako je bilo pozitivnih 2,1 % odvzetih brisov. 

SLOVENSKE KONJICE, VITANJE, ZREČE - V Zdravstvenem domu Slovenske Konjice ter njegovih zdravstvenih postajah v Vitanju in Zrečah je od danes mogoče nenaročeno cepljenje s cepivi Pfizer, AstraZeneca in Janssen. V Zdravstvenem domu Slovenske Konjice je cepljenje vsak četrtek med 10. in 15. uro, in sicer od 10. do 11. ure cepivo AstraZeneca, od 11.30 do 14. ure cepivo Pfizer ter od 14. do 15. ure cepivo Janssen, sporočajo iz zdravstvenega doma. Ob tem bo v Zdravstveni postaji Vitanje ob ponedeljkih med 17. in 19. uro na voljo cepivo Pfizer, v Zdravstveni postaji Zreče pa ob četrtkih med 13. in 14.30 uro prav tako cepivo Pfizer. Ob tem poudarjajo, da na cepljenje pridite zdravi, s sabo imejte kartico zdravstvenega zavarovanja in osebni dokument.

SLOVENIJA - Danes spet začenja delovati klicni center za informacije o covidu-19. Vlada se je za to odločila zaradi slabšanja epidemiološke slike in velikega povpraševanja po informacijah, povezanih z ukrepi. Klicni center bo dosegljiv na brezplačni telefonski številki 080 1404 oziroma za klice iz tujine na +386 1 478 7550 od ponedeljka do petka med 8. in 16. uro. V klicnem centru bodo informacije podajali študenti višjih letnikov medicinske fakultete v Ljubljani.

Kako je koronavirus zaznamoval minuli teden, izveste TUKAJ.