oktober 17, 2021

KORONAVIRUS: Ob pandemiji manj plačujemo z gotovino

Še en teden boja proti novemu koronavirusu je pred nami. Kaj prinaša? Preverjamo v tej novici.

Koronavirus še vedno kroji naš vsakdan. (Foto: Pixaby)

NEDELJA, 17. 10. 2021

CELJSKO - V Splošni bolnišnici Celje zdravijo 38 covid bolnikov. V Savinjski regiji so sicer včeraj največ novih okužb odkrili v občinah Velenje, 14, Šentjur, 9, in Celje, 6. 

SLOVENIJA - 
Potrošniki v državah višegrajske četverice in Sloveniji od začetka pandemije covida-19 pogosteje uporabljajo brezgotovinske oblike plačevanja. Tako je v raziskavi dejala polovica sodelujočih. Elektronsko plačevanje je najbolj priljubljeno v Sloveniji, kjer bi velika večina trgovce tudi zavezala k obveznosti ponujanja brezgotovinskih plačil. Vsak peti vprašani Slovenec je dejal, da bi se popolnoma odpovedal plačevanju z gotovino. Vsak drugi sodelujoči v raziskavi, ki jo je na Češkem, Madžarskem, Poljskem, Slovaškem ter v Sloveniji izvedlo združenje strokovnjakov za raziskovanje trga Ceper, je menil, da so digitalne oblike plačevanja pripomogle k zajezitvi pandemije covida-19.

SLOVENIJA
- Včeraj so potrdili 632 novih okužb s covidom-19, pozitivnih je bilo skoraj 28 odstotkov vseh opravljenih PCR testov, Število covid bolnikov v bolnišnicah se je povečalo, na 411. 122 med njimi jih potrebuje intenzivno terapijo. V soboto je virus zahteval 3 življenja.


SOBOTA, 16. 10. 2010

SAVINJSKA REGIJA - V Savinjski regiji je bilo včeraj največ novih okužb v največji občini, Celje, in sicer 32. v Velenju jih je bilo 16, v Žalcu 14 in v Rogaški Slatini 12. Največ aktivnih okužb je v občinah Celje, 322, Velenje, 190, in Žalec, 115. Podatke iz ostalih občin najdete TUKAJ.

SLOVENIJA - Včeraj so v Sloveniji potrdili 1437 novih okužb s covidom-19. Pozitivnih je bila več kot četrtina vseh opravljenih PCR testov. V bolnišnicah zdravijo 398 covid bolnikov, med njimi jih 119 potrebuje intenzivno nego. Še več podatkov je razvidnih v spodnji vladni grafiki.


SLOVENIJA -
Vlada je odločila, da preostale dobave cepiva proti covidu-19 proizvajalca AstraZeneca, ki jih je Slovenija naročila na podlagi skupnega javnega naročila EU in še niso bile dobavljene v Slovenijo, donira v mednarodno pobudo za pravično porazdelitev cepiv Covax. Gre za predvidoma 578.336 odmerkov cepiva.

PETEK, 15. 10. 2021 

SLOVENIJA - Vlada je na dopisni seji izdala odlok, ki pri izjemah od odreditve karantene za cepljene osebe ne vsebuje več pogoja obdobja devet mesecev za trajanje zaščite. Epidemiološka stroka meni, da zaščita traja neomejeno, so sporočili z vlade. Sedaj cepljenim, ki so bili v stiku z okuženo osebo, ni bilo treba v karanteno devet mesecev po cepljenju z vsemi odmerki.

CELJE - 
V Splošni bolnišnici Celje je hospitaliziranih 44 covidnih bolnikov, 14 jih potrebuje intenzivno terapijo. Skupno število smrti pacientov s covidom-19 v tem valu je 32, so sporočili iz bolnišnice.

SLOVENIJA - Včeraj so v Sloveniji ob 5139 PCR-testih potrdili 1100 okužb z novim koronavirusom. Kot je objavil Nacionalni inštitut za javno zdravje, je bilo pozitivnih 21,4 odstotka testiranih. V bolnišnicah se zaradi covida-19 zdravijo 403 bolniki, 116 jih potrebuje intenzivno nego. Umrlo je še pet covidnih bolnikov. Po podatkih NIJZ je v državi trenutno 11.707 aktivnih primerov okužb. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov, ki se je v primerjavi z dnevom prej zvišalo za 37, trenutno znaša 848. V zadnjih 14 dneh so potrdili 552 okužb na 100.000 prebivalcev, kar je za šest več kot dan prej. Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je po podatkih NIJZ cepljenih 1.138.523 ljudi, z vsemi odmerki pa 1.060.625.


SLOVENIJA - Začenja se cepljenje proti sezonski gripi, ta teden izvajalci cepljenja že prejemajo cepiva. Ambulante NIJZ bodo cepljenje proti gripi začele v ponedeljek. Strokovnjaki poudarjajo, da čeprav v lanski sezoni pri nas ni bilo uradno zabeleženega nobenega primera gripe, je cepljenje proti njej smiselno tudi letos. Stroka cepljenje priporoča zlasti starejšim od 65 let, kroničnim bolnikom, nosečnicam in otrokom. Ob tem pravijo, da lahko cepljenje proti gripi opravite hkrati s cepljenjem proti covidu-19. Ni pa treba za cepljenje proti gripi dokazovati pogoja PCT, saj gre po navedbah ministrstva za zdravje za neodložljivo zdravstveno storitev. 

ČETRTEK, 14. 10. 2021 

SLOVENIJA - V ponedeljek je klicni center podjetja City Connect iz Brežic z epidemiološko službo NIJZ začel s prvimi obravnavami visoko rizičnih stikov oseb s potrjeno okužbo koronavirusa. Sodelovali bodo šest mesecev. Kot so pojasnili na NIJZ, bo klicni center nudil podporo njihovi epidemiološki službi, ki skrbi za organizacijo epidemiološkega poizvedovanja in bdi nad njegovo strokovno izvedbo. City Connect je do danes zagotovil 112 agentov. Podjetje mora mesečno zagotoviti od 50 do 120 poizvedovalcev, odvisno od potreb glede na epidemiološko situacijo v državi.

SLOVENIJA - Zaživela je spletna platforma onKOvid za spremljanje bremena raka med epidemijo covida-19 v Sloveniji. Omogoča ažurno spremljanje razmer na področju onkologije. Po podatkih Onkološkega inštituta Ljubljana je prvi val epidemije vplival na število novih primerov raka in napotitve na onkološko obravnavo. Pri številu odkritih rakov so marca in aprila lani zaznali upad števila novih bolnikov z rakom v bolnišnici za do 30 odstotkov. Pri vplivu epidemije na odkrivanje raka jih najbolj skrbijo dolgoročne posledice. Zdravniki namreč že opažajo, da na obravnavo prihajajo bolniki z rakom v višjih stadijih, ki imajo slabšo napoved izida bolezni.

SLOVENIJA - V Sloveniji so včeraj opravili 5366 PCR testov, pozitivnih je bilo 1.081 oziroma 20,1 % odvzetih brisov. V državi je trenutno 11.581 aktivnih okužb. Bolnišnično zdravljenje potrebuje 406 covidnih bolnikov, med njimi je 117 pacientov na oddelkih intenzivne nege. Včeraj so umrle še 4 osebe.

CELJSKO - V Splošni bolnišnici Celje sta precepljenost proti covidu-19 ali pa prebolevnost med zaposlenimi precej visoka. Po besedah direktorice Margarete Guček Zakošek se od 2.100 zaposlenih testira le še 120 ljudi. Pravi:

Guček Zakoškova pravi, da je večji del tega kadra zaposlen v nemedicinskem delu, kjer imajo manj stika tako z zaposlenimi kot z bolniki. V Splošni bolnišnici Celje se je sicer po včerajšnjih podatkih za torek na navadnih covid oddelkih zdravilo 44 bolnikov s koronavirusom, 12 jih je potrebovalo intenzivno terapijo. Sicer pa je povprečna starost hospitaliziranih nekaj čez 60 let, v tem valu pa se soočajo s kar nekaj mlajšimi bolniki, tudi na intenzivnem oddelku.

SREDA, 13. 10. 2021

SLOVENIJA - Kljub dobri poletni sezoni se koronakriza v mestnem hotelirstvu nadaljuje. Ob odsotnosti večjih poslovnih dogodkov, ki so običajno polnili hotele zunaj glavne sezone, hotelirjem zmanjkuje idej, kako preživeti zimo, je ob robu Dnevov slovenskega turizma dejal predsednik Združenja hotelirjev Slovenije Gregor Jamnik. Prihodnost slovenskega hotelirstva je bila tudi ena od tem na dogodku Dnevi slovenskega turizma v Postojni. Tomislav Čeh iz družbe PKF hotelexperts se je zavzel za umik države iz hotelirstva. Sicer pa je po navedbah Čeha nujno razmisliti, kdo naj bo kupec slovenskih hotelov. Kratkoročni dobiček pri tem ne sme igrati najpomembnejše vloge, pač pa mora državo zanimati dolgoročna slika oz. koncept razvoja slovenskega turizma v prihodnjih desetletjih.

SLOVENIJA - Včeraj so ob 5686 PCR testih potrdili 1227 okužb s koronavirusom, delež pozitivnih testov je bil tako 21,6 odstotka. V bolnišnicah je 420 covidnih bolnikov, 122 jih potrebuje intenzivno zdravljenje. Včeraj je umrlo pet covidnih bolnikov.

SLOVENIJA, SAVINJSKA REGIJA - Precepljenost proti covidu-19 v Sloveniji je še vedno nizka in še vedno ni dosegla niti 50 odstotkov. Najvišja je še vedno v občini Osilnica, kjer je polno cepljenih skoraj 68 odstotkov občanov. V naših krajih je precepljenost v največji občini, Celju, nekaj manj kot 50-odstotna. Nekoliko višja je v Žalcu, 53-odstotna. Najslabša je v Savinjski regiji v občini Kozje, komaj 42-odstotna. Pri dnu so še občine Dobje, Podčetrtek, Rogatec in Dobrna. Ob tem spomnimo, da odslej strokovna svetovalna skupina za cepljenje priporoča le cepljenje s tako imenovanimi mRNA cepivi, torej Pfizerjem in Moderno, z vektorskimi – torej AstraZeneco – pa le v primeru kontraindikacij pri cepljenju z mRNA cepivi, ali če to posameznik izrecno zahteva. S cepivom Janssen v Sloveniji ne cepijo več, odkar je za posledicami cepljenja umrla 20-letnica.

TOREK, 12. 10. 2021

CELJE - V Splošni bolnišnici Celje je hospitaliziranih 44 bolnikov s covidom-19, 12 jih potrebuje intenzivno terapijo. Skupno število smrti pacientov s covidom-19 v tem valu je 31, so sporočili iz bolnišnice.

PODČETRTEK - Medtem ko nekateri gostinci in ponudniki namestitvenih kapacitet tarnajo nad upadom obiskovalcev, na Jelenovem grebenu v Olimju temu ni tako. Kot pravi lastnik tega trgovsko-gostinskega podjetja Borut Ježovnik, poslujejo zelo dobro, saj so inovativni, prilagodljivi, hkrati pa so znali izkoristiti tudi turistične bone, ki jih je država podelila prebivalcem za zajezitev epidemije:


Na Jelenovem grebenu tako zaposlujejo dodatno delovno silo. Zaradi turistučnih bonov namreč beležijo porast obiskovalcev. A hkrati se sprašujejo, kaj se bo zgodilo prihodnje leto, ko bonov več ne bo:


Na Jelenovem grebenu imajo sicer trenutno 42 redno zaposlenih, od tega 30 v gostinstvu, 12 oseb pa v novem promocijsko-turističnem centru, nekaj imajo tudi študentov in pogodbenih delavcev.

SLOVENIJA - Na ministrstvu za gospodarstvo ne razmišljajo o morebitnem vnovičnem podaljšanju veljavnosti lanskoletnih turističnih bonov, prav tako ne o podaljšanju veljavnosti letošnjih t. i. Bonov 21. Minister Zdravko Počivalšek je prepričan, da bo večina Slovencev bone do konca leta izkoristila.

SLOVENIJA - Včeraj so v Sloveniji potrdili 1.005 okužb z novim korona-virusom. Kot je objavil Nacionalni inštitut za javno zdravje, je bilo pozitivnih 22 odstotkov testiranih. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov se je zvišalo 792. Po podatkih Sledilnika za covid-19 je hospitaliziranih 428 bolnikov, od tega jih je 116 na intenzivnem oddelku, pet manj kot dan prej. Umrl je še en covidni bolnik. Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je pri nas po podatkih NIJZ cepljenih 54 odstotkov prebivalstva, z vsemi odmerki pa 50 odstotkov.

CELJE - Epidemiološka slika v naši državi je v zadnjih dneh nekoliko bolj ugodna, a pritisk na bolnišnice ne popušča. Na včerajšnji dan se je v njih zdravilo 422 bolnikov s covidom-19, 121 jih je potrebovalo intenzivno terapijo. Najmlajši hospitalizirani bolnik je star 26 let, najmlajši na intenzivni negi pa 34 let. Kakšna je epidemiološka situacija v Splošni bolnišnici Celje smo povprašali direktorico Margareto Guček Zakošek, ki pravi:

Na dveh navadnih covid oddelkih so na včerajšni dan zdravili 35 bolnikov s koronavirusom. Upajo, sicer da bodo lahko kmalu enega zaprli, saj nujno potrebujejo kader za obravnavo bolnikov brez koronavirusa na internističnih oddelkih. 

PONEDELJEK, 11. 10. 2021

CELJE - V Splošni bolnišnici Celje so predstavili rezultate internega strokovnega nadzora, glede petkove obravnave dečka z opeklinami noge, ki je moral pred obravnavo opraviti hitri test na covid-19 ter na rezultat, pred bolnišnico, čakati 40 minut. Kaj je pokazal, preverite TUKAJ.

SLOVENIJA - 
Posvetovalna skupina za cepljenje pri NIJZ-ju je sprejela nova priporočila za cepljenje proti covidu-19. Minister za zdravje Janez Poklukar jih je predstavil na popoldanski novinarski konferenci: 

Posvetovalna skupina ob tem mlajšim ob 30 let priporoča cepivo Pfizer.

Poživitveni tretji odmerek poleg stanovalcev domov starejših in posebej ranljivim skupinam priporočajo vsem, starejšim od 65 let. Poklukar je dejal, da bo vlada sledila priporočilom strokovne skupine.

SLOVENIJA - V nedeljo so v Sloveniji ob 1.012 opravljenih PCR testih potrdili 186 okužb z novim koronavirusom. Odstotek pozitivnih testov je tako 18,4 odstoten. Število hospitaliziranih se je povečalo na 422, na intenzivni terapiji se zdravi 121 bolnikov. Življenje je izgubilo 6 državljanov s covidom-19. 14-dnevna pojavnost virusa se je znižala za skoraj odstotek, trenutno znaša 553,9. Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje je v državi trenutno nekaj več kot 11.700 aktivnih primerov okužbe. Še več podatkov je razvidnih iz spodnje vladne grafike.

CELJE - Minister za zdravje Janez Poklukar je po petkovem zapletu s sprejemom otroka z opeklinami čez vikend opravil razgovor z vodstvom celjske bolnišnice. Tam so mu pojasnili, da so odredili strokovni nadzor, ki bo razjasnil okoliščine.Spomnimo, interni strokovni nadzor bo razjasnil dogajanje v Urgentnem centru Celje, potem ko je oče tja v petek popoldne pripeljal štiriletnega sina z opečeno nogo. Po poročanju medijev, otroka v obravnavo niso želeli sprejeti brez negativnega hitrega testa, na katerega je 40 minut čakal pred urgenco. Ugotovitve internega nadzora naj bi bile znane danes, bolnišnica pa bo o njih seznanila javnost. Poklukar je sicer pozdaril, da mora biti nujna medicinska pomoč nudena vsem, ki jo potrebujejo, ne glede na covid stanje, še posebej pozorni pa moramo biti na najmlajše.

Dogajanje minulega tedna najdete TUKAJ.