junij 2, 2020

Koronavirus zamaknil občinski praznik v Poljčanah

Občina Poljčane praznuje danes svoj občinski praznik. Zaradi razmer, povezanih s koronavirusom, bo slavnostna prireditev najverjetneje konec meseca. Takrat bo najvišje priznanje, zahvalno listino občine, prejelo Kulturno umetniško društvo Janko Živko Poljčane.

Zahtevna izgradnja podvoza v Poljčanah je po oceni župana Stanislava Kovačiča med projekti stoletja. (Foto: občina Poljčane)

Letos priznanja kulturnikom
Slavnostne prireditve ob prazniku občine Poljčane danes ne bo, bodo pa po napovedih župana Stanislava Kovačiča praznik počastili ob prvi priložnosti, ko bo dovoljeno množično zbiranje ljudi, morda že ob dnevu državnosti. Takrat bodo po tradiciji podelili tudi občinska priznanja. Najvišje priznanje, zahvalno listino občine Poljčane, bo prejelo Kulturno umetniško društvo Janko Živko Poljčane, za dolgoletno izjemno uspešno delo na področju ljubiteljske kulture. Priznanje občine bodo podelili Košutinim kolednikom Folklornega društva Košuta Poljčane, za uspešno in dolgoletno prostovoljno delo na področju ljubiteljske kulture. Priznanje bo prav tako prejela Helena Korošec, za uspešno in dolgoletno delo na področju ljubiteljske kulture in aktivnega delovanja v društvih. Nagrajenci bodo prejeli tudi finančne nagrade. Dobitnik zahvalne listine prejme znesek dveh povprečnih minimalnih bruto plač, prejemnika priznanj pa nagrado v višini ene bruto minimalne plače.

Župan Stanislav Kovačič se bo občanom, ki so v zadnjem letu najbolj zaznamovali utrip kraja, z občinskimi priznanji najverjetneje poklonil na slovesnosti ob koncu meseca. (Foto: občina Poljčane)

Saša Babšek in Klemen Šparning najboljša športnika leta
Ob občinskem prazniku se bo občina Poljčane poklonila tudi najboljšim športnikom minulega leta. V kategoriji za naziv najboljšega športnika občine Poljčane je med moškimi izbran Klemen Španring, za športne uspehe na področju teka na dolge proge in gorskega teka v letu 2019. Z nazivom najboljše športnice občine Poljčane pa bodo okitili Sašo Babšek, za športne uspehe v atletiki v letu 2019. Župan Stanislav Kovačič bo podelil tudi priznanja za najperspektivnejše športnike:

Priznanje za najboljšo ekipo v letu 2019 pa bo prejela Košarkarska ekipa OŠ Kajetana Koviča Poljčane, starejši dečki.

Obvoznica in podvoz projekta stoletja
Za občino Poljčane je sicer leto, v katerem so uresničili kar nekaj pomembnih naložbenih izzivov. Projekt stoletja, kot pravi župan Kovačič, je bila izgradnja obvoznice v smeri proti Slovenski Bistrici, s čimer so se na tem območju izognili dveh nevarnih nivojskih križanj železnice in ceste. Investitor je bila država, vso potrebno dokumentacijo za začetek naložbe pa je pripravila občina. Prav tako je bil po županovih besedah velik projekt uresničen tudi v središču Poljčan, kjer so v sodelovanju z državo zgradili nov podvoz in ukinili še eno nezavarovano križanje železnice in ceste. Projekt je v Poljčanah poleg boljše prometne varnosti prinesel tudi 70 novih javnih parkirišč. Naložbi sta skupaj stali slabih 15 milijonov evrov. Občina je ob tem uresničila še niz naložb z občinskim denarjem, razlaga Stanislav Kovačič:

Vsega skupaj so v občini Poljčane z občinskim denarjem v zadnjem letu uresničili za dobrih 800 tisoč evrov naložb. (SP)

Obvoznica Breznica je eden izmed dveh največjih projektov, ki jih je občina Poljčane v zadnjem letu uresničila skupaj z državo. (Foto: občina Poljčane)