april 18, 2019

Koza in zmaj del tradicije Kozjanov

Kozjani se pripravljajo na četrto prireditev Koza, zmaj in še kaj. Obetajo se sejem kozjanskih dobrot, odprta kozjanska kuhinja z izključno domačimi dobrotami, pričakujejo tudi slovenske zmaje.

Na novinarski konferenci ob predstavitvi prireditve: Veronika Gradišek, županja Milenca Krajnc, Mirko Kovačič, Mojca Valenčak in Jože Mramor. (Foto: Radio Štajerski val)

Tradicija skozi zgodbo koze in zmaja
K skupni organizaciji prireditve, ki bo v večnamenski dvorani v Kozjem 11. maja, so tudi letos pristopila tri lokalna društva: Folklorna skupina Kozje, Turistično društvo Kozje in Združenje kozjanskih vinarjev in pridelovalcev hrane. Po besedah predsednika organizacijskega odbora Mirka Kovačiča jim s promocijo in izvedbo gostinskega dela dogodka pomaga tudi podjetje Turistiko d.o.o.. Kovačič je na današnji predstavitvi v Kozjanskem dvoru napovedal živahno dogajanje za vse generacije na odru in pod njim. V celodnevnem programu bomo lahko skozi zgodbo zmaja in koze, po kateri je Kozje tudi dobilo ime, spoznali kozjansko tradicijo, kulturo, ples, kulinariko in še kaj.

III. srečanje slovenskih zmajev Zmaj
V Kozjem se bodo na ta dan srečali zmaji iz vse Slovenije. Letos so po besedah zmajske pomočnice Veronike Gradišek na srečanje povabili le zmajske občine – občine z zmajem v grbu. Takšnih je v Sloveniji 12. Zmajski kraji se bodo z 10-minutnimi točkami predstavili na glavnem odru.

Tudi letos so na prireditev povabili »botro« prireditve Dušico Kunaver, ki je lani prav ob srečanju zmajev v Kozjem prvič izdala tudi knjigo o zmajskih legendah v slovenskem ljudskem izročilu.

Odprta kuhinjaSejem kozjanskih dobrot
Živahnemu dogajanju na odru tudi letos dodajajo »Sejem kozjanskih dobrot«. Na stojnicah bodo postregli z najboljšim, kar ponujajo polja, vrtovi in vinogradi kozjanskih pokrajin, napoveduje predstavnica Turističnega društva Kozje Mojca Valenčak:

Naštete dobrote naj bi predstavljale vzorec celovite ponudbe kozjanske pokrajine.

Domače jedi na odprti kozjanski kuhinji
Na prireditvi bomo lahko na odprti kozjanski kuhinji okusili domače dobrote kozjanskih pridelovalcev. "Naše primarno vodilo pri pripravi prireditve je, da je tako sejemska ponudba kot ponudba odprte kozjanske kuhinje sestavljena izključno iz kozjanskih domačih produktov," pravi predsednik Združenja kozjanskih vinarjev in pridelovalcev hrane Jože Mramor.

Mramor zagotavlja, da bodo v trgovino šli le po poper in sol, vse ostalo bo izključno domačega izvora.

Folkloristi iz Slovenije in Avstrije

FolkloristiV Kozjem bo 11. maja tudi 11. mednarodni folklorni festival, ki pa bo letos v nekoliko skromnejši zasedbi. Letos bodo zaplesale štiri folklorne skupine iz Slovenije in ena iz Avstrije, napoveduje predstavnik kozjanskih folkloristov Mirko Kovačič.

 

Osnovni namen folklornega festivala ostaja po Kovačičevih besedah druženje in spoznavanje ter ohranjanje domače in tuje plesne tradicije. Ob tem pa tudi skrb za turistično promocijo Kozjanskega in Obsotelja. Več o dogodku najdete TUKAJ. (SP)