marec 8, 2021

Krajani Kalš zaradi vetrne elektrarne tudi na evropsko sodišče?

V krajevni skupnosti Šmartno na Pohorju so včeraj na referendumu glasovali proti razveljavitvi soglasja za gradnjo male vetrne elektrarne v Kalšah, ki ga je lani izdala tamkajšnja krajevna skupnost. Krajani Kalš so razočarani in napovedujejo možnost pritožbe na Evropsko sodišče za človekove pravice.

Vetrnica je od prvega stanovanjskega objekta objekta oddaljena zgolj 150 metrov. (Foto: Lea Ornik)

Tesen rezultat glasovanja
Krajani Šmartnega na Pohorju v občini Slovenska Bistrica so včeraj na referendumu zavrnili zahtevo skupine volivcev, da občina razveljavi soglasje za gradnjo male vetrne elektrarne v Kalšah. Na ljudski iniciativi je imelo pravico glasovati 828 volivcev, od tega je na volišče prišlo 428 volivcev oz. 52 odstotkov vseh, ki so imeli pravico glasovati. Proti razveljavitvi soglasja in s tem za postavitev elektrarne je glasovalo 225 krajanov oziroma 52,6 odstotka volivcev, projektu pa so nasprotovali 203 krajani oziroma 47,4 odstotka volivcev. Predstavnica krajanov Kalš Tatjana Frešer po referendumu ne skriva razočaranja:

Krajani Kalš se zavzemajo za razveljavitev soglasja za gradnjo male vetrne elektrarne, ker naj bi bila načrtovana preblizu stanovanjskih hiš in bi povzročala preveč hrupa. Prav tako naj bi obstajala fizična nevarnost ob morebitni nesreči, saj je načrtovana vetrnica od prve hiše oddaljena zgolj 150 metrov, pojasnjuje Frešerjeva.

Frešerjeva poudarja, da primer izgradnje vetrne elektrarne v Kalšah kliče k zakonski ureditvi tega področja. Slovenska zakonodaja namreč ne določa minimalne oddaljenosti vetrnih elektrarn od stanovanjskih objektov, zato priporočila ministrstev, ki so izdala negativna mnenja za postavitev vetrnice, niso zavezujoča. Postavitev male vetrne naprave sicer načrtuje konjiško podjetje Energo Maks, ki si že več let prizadeva pridobiti gradbeno dovoljenje, za katerega pa potrebuje soglasje krajanov. (SP)

Sorodne vsebine:
V Kalšah proti izgradnji vetrne elektrearne

Galerija slik