avgust 17, 2022

Krajani obnavljajo križev pot na Planini pri Sevnici

Kalvarija pod cerkvijo Svetega križa na Planini pri Sevnici bo deležna obnove kapelic. Pred več kot 220 leti so jih postavili prebivalci bližnje vasi Doropolje, po dolgih letih vremenskih vplivov pa zdaj kličejo po prenovi.

Obnova vseh trinajstih kapelic bo trajala kar nekaj let. (Foto: Štajerski val)

Krajevna skupnost Planina pri Sevnici se je zato odločila za postopno obnovo. Vzorčno so pred dnevi obnovili eno od trinajstih kapelic, pravi predsednik krajevne skupnosti Jurij Hladin:

In kaj so postorili?

Streho pokriva pohorski škrilj, les so prispevali domačini. Stroškek obnove ene kapelice znaša okoli tri tisoč evrov, a bi bila cena po Hladinovih besedah še višja, če ne bi bilo vključeno delo samih krajanov. Do konca leta bodo obnovili še dve kapelici, saj proračun krajevne skupnosti več ne bo vzdržal:

Dostop do kapelic je za večje naprave otežen. Gradbenikom tako ves čas obnove pomagajo dnevni sprehajalci in rekreativci, ki od izhodišča do kapelic prinašajo škrilaste strešnike. Planinski križev pot sicer predstavlja eno najbolj priljubljenih poti do cerkve Svetega križa. Prvotno je bilo pred dvesto leti postavljenih ducat kapelic, po petdesetih letih so na vrhu vzpetine dodali še eno s tremi križi. Še več utrinkov planinskega križevega pota vidite v spodnji fotogaleriji. (ViP)

Galerija slik