maj 17, 2022

Laško platinasto, Celje in Žalec srebrna

Destinacija Laško je prejemnica platinastega znaka Slovenia green destination, ki ga v okviru Zelene sheme slovenskega turizma podeljuje Slovenska turistična organizacija. Gre za najvišji znak, s katerim se je poleg Ljubljane in Čateža-Brežice pridružila doslej edinemu imetniku Bohinju.

Destinacija Laško se odslej ponaša z znakom Slovenia Green Destination Platinum. (Foto: Radio Štajerski val)

Ob letošnjem ocenjevanju je znak Slovenia Green Destination v okviru Zelene sheme slovenskega turizma obnovilo 14 slovenskih destinacij. Destinacija Laško je ena izmed štirih, ki se ponašajo z najvišjim platinastim znakom. Katere kriterije so morali izpolniti in kaj jim ta naziv pomeni, smo povprašali direktorico STIK-a Laško Tino Belej, ki pravi:

„Tri leta je znak naš. V tem obdobju nas čaka tudi veliko dela na tem področju, da izboljšamo, kar je potrebno izboljšati. To ne pomeni, da smo zadovoljni z vsem, ampak, da je na nas še večja odgovornost, da ta znak obdržimo in da naše trajnostne politike še izboljšamo,“ dodaja Tina Belej. Minuli dve leti slovenskemu turizmu nista prizanesli. S kakšnimi številkami o turističnem obisku razpolagajo v Laškem?

Obeti pred poletjem so sicer spodbudni, tudi družabni in prireditveni utrip v Laškem bo živahen, pravi:

Laško platinasto, kaj pa ostali naši kraji? 
Dodajmo še, da so med destinacijami iz naših krajev, ki so letos obnovile znak Slovenia Green Destination, tudi destinacija Žalec, ki že od vsega začetka sodeluje v Zeleni shemi slovenskega turizma in je po dveh bronastih znakih iz leta 2016 in 2019, v letošnjem letu pridobila srebrni znak. S srebrnim znakom se po novem ponaša tudi Celje, ki je bilo od leta 2016 nosilec bronastega znaka. 

Med novinci pa je destinacija Šmarje pri Jelšah, ki bo letos prvič dobila znak Slovenia green destination, in sicer bronastega. Destinacija je znak prejela za svoja prizadevanja na področju trajnostnega razvoja turizma. Kot so povedali v šmarskem Javnem zavodu za turizem, šport in kulturo, se s prejetjem znaka dolgoročno zavezujejo k trajnostnemu razvoju v okviru Zelene sheme slovenskega turizma.

V kategoriji namestitev pa se certifikata Slovenija green veselijo v Dvorcu Trebnik. Od leta 2020 zanj skrbi konjiška občina, znak pa vidijo kot zavezanost k standardom trajnosti. Od lanskega aprila, ko je prenovljen spet odprl vrata, so v Dvorcu Trebnik sicer zabeležili več kot 900 nočitev.

Slovenska turistična organizacija bo znake Slovenia Green Destination podelila na Dnevih slovenskega turizma prihodnjo sredo v Krškem. (NS)