april 29, 2021

Letos Žalec časti pivo

Potem, ko so v soboto gostinci po vsej državi lahko odprli terase in vrtove svojih gostiln, je svoje pipe dvignila tudi Fontana piv Zeleno Zlato v Žalcu. V šesti sezoni se bo na žalskem turističnem biseru predstavilo 27 slovenskih craft pivovarjev, pripravili so kar nekaj novosti, napovedujejo tudi manjše dogodke.

V Žalcu so v šesti sezoni svojega turističnega bisera pripravili novost. (Foto: Radio Štajerski val)

Začetek nove sezone Fontane piv Zeleno zlato so v Žalcu sprva načrtovali 1. aprila, a jim je, kot lani, tudi letos načrte prekrižala epidemija. Kakšno pa je bilo lansko leto na fontani, ko so bili med drugim dva meseca zaprti? Žalski župan Janko Kos:

V preteklih letih so prodali med 40.000 in 50.000 tisoč vrčkov. V letošnji sezoni se nadejajo vsaj takšnega obiska kot v lanskem koronskem letu. Na šestih pipah se bo predstavilo 27 slovenskih kraft pivovarjev, ki varijo piva s slovenskim hmeljem. V vseh letih se je sicer na fontani predstavilo že preko 50 mikropivovarn, skupaj pa so prodali preko 213.000 vrčkov. Šesta sezona paradnega konja žalskega turizma sicer prinaša tudi novosti, med drugim nov turistični produkt Žalec časti pivo. Gre za posebno turistično transverzalo z desetimi točkami, razlaga direktor Zavoda za kulturo, šport in turizem Žalec Boštjan Štrajhar:

Z novostjo želijo spodbuditi obiskovalce, da obiščejo žalec in Spodnjo Savinjsko dolino. Druga novost v letošnji sezoni Fontane piv Zeleno zlato pa je izbor Naj piva Slovenije 2021, ki se obeta v juniju. Štrajhar pravi:

 

Glavni namen projekta je, da v letu, ko se mikropivovarji soočajo z najtežjo krizo v njihovi panogi odkar obstaja, dobijo možnost za izdatno medijsko promocijo. ZKŠT Žalec bo z zmagovalcem po izboru novinarjev in pivoljubcev sklenil terminsko pogodbo za odkup piva in njegovo točenje na fontani v naslednji sezoni. Od samega začetka naše Fontane piv Zeleno zlato je bil namen, da smo prestolnica slovenskega pivovarstva in letos smo se odločili, da bomo našo promocijsko zgodbo povezali z najžlahtnejšimi mikro pivovarji v državi ter naredili nekaj za njih,« še pravi Štrajhar.


Podrobnosti nove sezone žalske fontane piv sta na novinarski konferenci predstavila direktor ZKŠT Žalec Boštjan Štrajhar (levo) in žalski župan Janko Kos (desno).

Tudi letos pri pri fontani in na starem mestnem trgu načrtujejo prireditve in koncerte, za katere upajo, da jih bomo ob upoštevanju omejitev le lahko izvedli. Tradicionalno bodo prireditve ob petkih na Šlandrovem trgu, ob sobotah pri fontani. Dogajanje se bo začelo s kolesarsko dirko po Sloveniji oz. s štartom druge etape, ki bo v Žalcu, v četrtek, 10. junija. Dodajmo še, da ima Fontana piv Zeleno Zlato letos dva ambasadorja, pevko Alyo in znanega slovenskega boksarja Dejana Zavca. (NS)