oktober 2, 2018

Marko Cigler zavrača očitke glede piščančje farme

Na Konjiškem še vznemirja novica, da naj bi predsednik KS Konjiška vas Marko Cigler gradil piščančjo farmo. Več sto občanov se je podpisalo pod protestno peticijo. Bojijo se smradu, nekateri pa opozarjajo na konflikt interesov, ki naj bi ga omogočila lokalna politika. Marko Cigler očitke zavrača.

Na tej lokaciji naj bi stala piščančja farma, velika okoli 1.700 kvadratov, grajena v dveh etažah, v njej pa prostora za 37.000 piščancev.

Gre za politične igrice?
"Gre za klasičen konflikt interesov, kjer predsednik krajevne skupnosti Konjiška vas iz županove stranke SLS na predlog župana začenja postopek za spremembo občinskega prostorskega načrta, da bi sam sebi pridobil materialno korist, in to proti volji lokalnega prebivalstva," sta v začetku poletja poudarjala občinski svetnik Jernej Štromajer in Aziz Bradarić, lastnik Lovskega doma v Konjiški vasi. Na upravno sodišče sta vložila zahtevo za razveljavitev sklepa občinskega sveta, a je sodišče zahtevo zavrnilo. O tem smo pisali TUKAJ. Marko Cigler pa zavrača namigovanja o konfliktu interesov, prepričan je, da gre za politične igrice. "Nekateri pač gradijo politično kariero na plečih drugih. Lani je bila primerna tema zaprtje konjiškega bazena, letos pa piščančja farma," pravi Cigler in dodaja, da po letih službovanja v gospodarstvu, zadnja leta je bil tehnični direktor v podjetju MIK Celje, zdaj želi kmetovati. "Zato sem pred dvema letoma kupil kmetijo, ki je odmaknjena od strnjenega naselja, zakriva jo pobočje Konjiške gore. Manjšo piščančjo farmo že imam v Konjiški vasi, na tej odmaknjeni lokaciji bi rad uredil večjo," še pojasnjuje.

Kaj pa smrad?
Cigler je za naš radio še povedal, da razume predsodke ljudi, saj so piščančje farme res povzročiteljice smradu. A sodobne farme ne, saj, kot pravi, delujejo po zahtevnejših normativih. In takšna naj bi bila njegova. "V veljavo stopajo švicarski standardi. To pomeni, da piščančje farme obratujejo na izpuste, piščanci imajo več prostora za gibanje. Ves gnoj bi vozil v bioplinarno Perutnine Ptuj. Po tem principu na širšem Ptujskem deluje že nekaj farm," še dodaja. In kaj na to pravijo njegovi sokrajani? Tudi to smo ga vprašali - krajšemu pogovoru prisluhnite v spodnjem posnetku. (BF)

 

Datoteke

KAJ PRAVI MARKO CIGLER