julij 12, 2018

Marko Samec bo novi direktor šmarske knjižnice

Marko Samec iz Šmarja pri Jelšah bo novi direktor Knjižnice Šmarje pri Jelšah. Šmarski svetniki so ga na ta položaj soglasno imenovali za obdobje petih let. Nasledil bo dolgoletnega direktorja Jožeta Čakša.

Marko Samec (foto: facebook Marko Samec)

Dobil soglasno podporo vseh akterjev
Javni zavod Knjižnica Šmarje pri Jelšah je na drugem razpisu za direktorja izmed dveh prijavljenih kandidatov izbral dr. Marka Samca iz Šmarja pri Jelšah. Za ta položaj se je sicer potegovala še mag. Klaudija Redenšek iz Rogaške Slatine. Na podlagi izkušenj in predstavitve programa sta svet zavoda in zaposleni šmarske knjižnice za direktorja soglasno predlagala Samca, soglasno ga je včeraj potrdil še občinski svet občine ustanoviteljice. Šmarski župan Stanislav Šket je sicer nekoliko presenečen, da sta na razpis prispeli le dve vlogi, a novega direktorja podpira. „Gospod Samec ima znanje. Če bo pokazal voljo, če bo znal okoli sebe združiti prave ljudi, bo uspel. Želim, da bi uspešno nadaljeval delo knjižnice na temeljih, ki so bili dobro zastavljeni,“ je dejal Šket. Kdaj bo novi direktor začel opravljati funkcijo, še ni znano. Mnenje o njegovem imenovanju morajo zdaj podati še občinski sveti v Podčetrtku, Kozjem in Bistrici ob Sotli, kjer so podružnice šmarske knjižnice. Časa imajo 60 dni, a njihovo mnenje ni zavezujoče. Samec bo sicer na direktorskem stolčku nasledil dolgoletnega direktorja Jožeta Čakša, ki odhaja v pokoj.

Gradbenik z izkušnjami s področja kulture
Marko Samec je doktoriral s področja gradbeništva, a ima več kot desetletne izkušnje na področju kulture in umetnosti, kjer je opravljal razne vodilne funkcije. Med drugim je direktor podjetja SAMINO d.o.o., ki deluje na področju video produkcije, fotografije in dizajna. Kot je zapisal v prijavi za mesto direktorja, je na svoji karierni poti sodeloval pri izvedbi več kot 200 projektov in pri mnogih je imel vlogo vodje. Bil je vodja organizacije Out of the Box, ki predstavlja neformalne, izvirne in ustvarjalne poglede na znanost in umetnost, kjer je vodil ekipo okoli 30 ljudi. Prav tako je bil kreativni direktor RAZUM-a na Raziskovalnem in umetniškem središču Univerze v Mariboru. Pedagoške in akademske izkušnje je nabiral kot raziskovalec in asistent za gradbeništvo Univerze v Mariboru, bil je tudi prodekan za študentske zadeve na Fakulteti za gradbeništvo. Pomemben del njegovega življenja so filmi. Med drugim je bil letos že drugič vključen v organizacijo Festivala amaterskega in neodvisnega filma F.A.F. v Šmarju pri Jelšah. Veliko izkušenj ima z režijo prenosa v živo na POP TV, bil pa je tudi odgovorni urednik revije Jelšin list. (SP)