junij 5, 2022

Mednarodno povezovanje bogati

Srečanje pobratenih mest Šentjur, Neu Anspach in Saint Florent-sur-Cher so tokrat gostili Francozi, naslednje leto je gostitelj spet Šentjur

Pobratenja različnih evropskih mest so lepe zgodbe o prijateljstvu, sodelovanju in razumevanju. Ena takih zgodb je tudi pobratenje med tremi evropskimi mesti oziroma občinami, katerega nosilec je tudi Šentjur. Občina Šentjur je namreč pobratena z nemškim mestom Neu Anspach in francoskim mestom Saint Florent-sur-Cher. Pretekli konec tedna so se predstavniki vseh treh pobratenih mest po dveh koronskih letih spet srečali v Franciji. Naslednje leto maja bo gostitelj ponovno Šentjur. 

Pomemben del mednarodnega srečanja so tudi mladinski projekti. Letos so se ga udeležili učenci OŠ Dramlje. (Foto: udeleženci mednarodnega srečanja)

Udeleženci letošnjega mednarodnega srečanja v Franciji iz  treh pobratenih mest: Neu Anspach, Saint-Florent-sur-Cher in Šentjur. (Foto: Štajerski val, Robert Gajšek)

Vsako leto je tri dni gostitelj eno izmed treh mest, v času srečanja pa gostje iz ene ali druge države živijo pri družinah gostiteljicah, med katerimi so se z leti razvila prava prijateljstva. Nekatere družine sprejmemo goste iz obeh gostujočih držav in tako je v domovih prav veselo ob simpatičnih jezikovnih akrobacijah. Prav pridejo roke, slovarčki v najrazličnejših oblikah, a z dobro voljo se tudi največje jezikovne zagate razpletejo. Seveda za potrebno jezikovno podporo skrbijo tudi prevajalci, prav tako udeleženci mednarodnih srečanj, med njimi vsa leta tudi Šentjurčanka Urška Godler:

 

Vtise s poti so z nami delili udeleženci tokratne izmenjave Mihaela, Renato, Stanka in Zlatko.
Mihaela in soprog sta bila tokrat prvič na mednarodni izmenjavi v Franciji:

Renato, Stanka in Zlatko pa se z družinami udeležujejo mednarodnih izmenjav že dlje časa in njihova srečanja z leti še dodatno bogatijo medsebojna prijateljstva. 

Nemci, Francozi ali Slovenci, ni pomembo, kmalu ugotovimo, da so kljub razlikam naša življenja precej podobna, naše želje prav tako. Na koncu ugotovimo, da si vsi želimo le živeti v miru in medsebojnem razumevanju. Če so tovrstna pobratenja le korak na poti k boljšemu življenju in večjemu razumevanju med narodi, jih je vredno vzdrževati in širiti kulturo sprejemanja tudi med mladimi. Kot pravi Šentjurčanka Alenka Testaniere, ki že od začetka sodeluje pri organizaciji mednarodne izmenjave in po potrebi poskrbi za francoske prevode, smo prav Slovenci bili pobudniki srečanj mladih in izmenjave med osnovnimi šolami.

Pobratenje je odlična priložnost za mlade, ki se na tak način spoznavajo s svojimi vrstniki in skupaj ustvarjajo na različnih delavnicah. Iz Slovenije so se mednarodnega srečanja tokrat udeležili mladi z Osnovne Šole Dramlje. Leto 2022 je tudi Evropsko leto mladih in letošnje srečanje treh narodov je potekalo pod geslom »Bolje živeti skupaj«.
Dekleta z OŠ Dramlje so se, še pod močnimi vtisi, takole razgovorile na poti domov:

Na poti sta jih spremljala tudi učitelja Simon in Mitja z OŠ Dramlje, ki v takšnih mednarodnih srečanjih vidita velik potencial za mlade:

Ob večernem odhodu iz Francije je bilo videti tudi nekaj solzic, pa smo bili malo radovedni, če se med mladimi razvijejo tudi kakšne simpatije. Preverili smo kar pri učiteljih spremljevalcih:

Naslednje leto bo gostitelj spet Šentjur, in sicer med 18. in 21. majem. Kot poudarja Robert Gajšek, slovenski predstavnik organizacijskega odbora, so ta srečanja nadvse dragocena tudi zato, ker z njimi krepimo sodelovanje in prijateljstvo, ki ga tudi v Evropi ruši vojna. In tu gre res za neposredno povezovanje ljudi različnih narodnosti med seboj:

Vsi Šentjurčani, ki bi želeli biti med gostitelji, se lahko prijavite na Občini Šentjur, še dodaja Robert Gajšek:

Auf Wiedersehen, au revoir, nasvidenje - torej naslednje leto, 18. maja, v Šentjurju. 

Vsakoletno mednarodno srečanje traja tri dni in v tem času si udeleženci ogledajo tudi kakšne znamenitosti v občini gostiteljici in v bližnji okolici, družijo se v športnih aktivnostih, nekaj časa pa imajo tudi za druženje z družino gostiteljico. V galeriji nekaj utrinkov z letošnjega potepanja po Franciji. Gostitelji so svojim gostom tokrat pokazali prekrasen grad Chateau d’Ainay-le-vieil in opatijo Abbaye de Noirlac. Nekaj utrinkov v galeriji.

Foto: Štajerski val, Robert Gajšek in udeleženci mednarodnega srečanja