maj 15, 2020

Minister Vizjak v Celju o sanaciji vrtcev

Celje je obiskal minister za okolje in prostor Andrej Vizjak. Seznanil se je s potekom sanacije onesnažene zemljine pri vrtcih, z županom Bojanom Šrotom pa spregovoril še o ostalih okoljskih izzivih. Minister je predstavil tudi evropske projekte iz mehanizma Celostnih teritorialnih naložb v občinah Celje in Velenje.

Minister Vizjak na obisku v Celju. (Foto: MOP)

Onesnaženo zemljino odpeljali v kamnolom 
Minister Andrej Vizjak je obiskal enoto Ringa Raja Vrtca Zarja, kjer so zaključili sanacijo zemljine, onesnažene s težkimi kovinami. Ministrstvo je prav tako saniralo okolico enote Mavrica Vrtca Anice Černejeve. Oba projekta sta skupaj stala okoli pol milijona evrov. »Količina onesnažene zemljine iz obeh vrtcev je znašala 2.000 m3 in je bila pripeljana v nadaljnjo predelavo v kamnolom Sv. Andraž nad Polzelo. Podjetje Nerinvest ima okoljevarstveno dovoljenje za predelavo teh odpadkov. V tem dovoljenju je navedeno, da je končna uporaba produkta iz tega odpadka namenjena za geomehanski nasip v kamnolomu Sv. Andraž skladno z rudarskim projektom. Za sanacijo spodnjega dela obeh igrišč je bilo uporabljenega okoli 900 m3 grobega tampona in 750 m3 nove zemljine, ter 2200 m2 travnega tepiha. Ob sanaciji so bila urejena vsa igrala in pohodne poti po igrišču ter peskovniki,« so sporočili z ministrstva.

Kaj še sledi?
Minister je ob tem dejal, da danes občutimo okoljske posledice, ker je bilo v preteklosti premalo pozornosti namenjene varovanju okolja. Ocenil je, da je pomembno začete projekte sanacij nadaljevati. Tako se v Celju obeta sanacija še sedmih vrtcev in enega otroškega igrišča. »Letos bosta sanirani še dve enoti vrtca Zarja - Mehurček in Živ-žav, predvidoma v letih 2021 in 2022 pa se bo sanacija izvajala še v vrtcih Tončke Čečeve (enota Center), Anice Černejeve (enota Sonce, enota Gaberje) in Zarja (enota  Čiračara, enota Iskrica) ter otroško igrišče ob Savinji,« pravijo na ministrstvu.

Letos se obeta sanacija zemljine pri še dveh enotah celjskih vrtcev. (Foto: MOC)

6 velikih projektov
Minister je ob obisku Celja izpostavil tudi evropske projekte iz mehanizma Celostnih teritorialnih naložb. Njihova skupna vrednost v mestnih občinah Celje in Velenje znaša preko 18,3 milijona evrov. Po zagotovilih ministrstva bodo izboljšali degradirano okolje v urbanem območju in doprinesli k izboljšani kakovosti bivanja. V celjski občini so projekti »Generator«, »Prenova stanovanj na nerevitaliziranih območjih MO Celje« in »Stanovanjska soseska Dečkovo naselje – DN10«. V velenjski občini prav tako izvajajo tri projekte, sofinancirane v okviru mehanizma Celostnih teritorialnih naložb, in sicer »CTN prireditveni oder in prostor«, »Revitalizacija starotrškega jedra« in ureditev objekta »Stari trg 11, Velenje«. (AD)