avgust 24, 2022

Z ministrom v Šentjurju o denarju iz Evrope

Občino Šentjur je to dopoldne na povabilo župana Marka Diacija obiskal minister za razvoj in evropsko kohezijsko politiko Aleksander Jevšek. Pregledala sta projekte, ki jih občina izvaja ob podpori evropskega denarja, pa tudi težave, ki se pri tem pojavljajo. Minister je prav tako spregovoril o pripravah na novo finančno perspektivo, v kateri je Sloveniji na voljo 3,2 milijarde evrov.

Minister Aleksander Jevšek in šentjurski župan sta govorila o črpanju evropskega denarja. (Foto: Štajerski val)

Veliko projektov, a tudi težave 
Župan občine Šentjur Marko Diaci je po jutranjem srečanju z ministrom v izjavi za medije med projekti, ki jih na Šentjurskem trenutno izvajajo z evropskim sofinanciranjem, izpostavil: 

Je pa ministra opozoril, da se na občini pri izvedbi nekaterih evropskih projektov v zadnjih letih soočajo s precejšnjimi težavami – zaradi podražitev ter problemov pri dobavi materialov, na kar sta vplivala najprej pandemija covida, zdaj še rusko-ukrajinska vojna. Iz izkušenj v Šentjurju razlaga, da je trenutno največ težav pri projektu komunalnega urejanja industrijske cone Šentjur jug 3 – med Šentjurjem in Novo vasjo. Razlaga:

Minister, pristojen za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, Aleksander Jevšek poudarja, da se na državni ravni zavedajo problemov draginje ter težav pri dobavi materialov, pri čemer občinam obljublja pomoč. Pravi:

Čemu poudarek v prihodnjih letih?
Sicer pa Službo vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko zaposluje tudi priprava programa za finančno perspektivo do leta 2027 – po njej je Slovenija razdeljena na vzhodno in zahodno kohezijsko regijo, obema skupaj je na voljo 3,2 milijardi evrov. Minister razlaga:

In na katerih področjih bo poudarek pri črpanju evropskega denarja?

Se pa, kot še pravi minister, razmere sploh v zadnjem obdobju hitro spreminjajo. Tako je – tudi pri pripravi tovrstnih dokumentov – potrebno sprotno ukrepanje in prilagajanje. »Program pripravljamo na današnje razmere in ga že delno prilagajamo tudi na razmere, ki se nam obetajo. Kaj se bo dogajalo drugo leto, pa bom lahko povedal na primer marca,« še pravi Jevšek. (AD)