april 6, 2018

Mlekarna Celeia lani z rekordnim odkupom mleka

Za Mlekarno Celeia, ki je največja mlekarna v večinski kmečki lasti, je uspešno leto. Zaznamovali so ga rast prodaje in prihodkov, naložbe in rekorden odkup mleka. Odkupila ga je več kot 100 milijonov litrov. Tudi letos pričakujejo ugodne poslovne rezultate.

V Mlekarni Celeia vsak teden proizvedejo 56 različni vrst klasičnih jogurtov, 38 vrst sadnih jogurtov, 22 različnih vrst kisle smetane, 36 vrst sirov in več kot 20 različnih vrst mlečnih namazov. (Foto: Štajerski val)

Leto v številkah
Mlekarna Celeia je lani zabeležila devetodstotno rast prodaje, prihodki pa so presegli 60 milijonov evrov. Dobiček se je ustavil pri pol milijona evrov in je bil približno tolikšen kot leto poprej. Celjska mlekarna mleko odkupuje od okoli 1.100 dobaviteljev, ki so združeni v 17 kmetijskih zadrug. Vse mleko, ki ga predelajo, je slovensko. Lani so ga odkupili rekordno količino, in sicer več kot 100 milijonov litrov, kar je en odstotek več kot leta 2016. Mlekarna je lani največ prihodkov ustvarila na domačem trgu, dobrih 76 odstotkov. Njeni proizvodi so sicer dostopni tudi na tujih trgih, v Bosni in Hercegovini, na Hrvaškem, v Nemčiji, Makedoniji, Črni gori, na Kosovu, Švedskem, v Veliki Britaniji, Franciji in na Irskem. Mlekarna Celeia tudi letos načrtuje dobre poslovne rezultate, računa, da bodo prihodki ob koncu leta znašali okoli 63,5 milijona evrov.

Največ mleka s Koroške
Mlekarna Celeia vsako leto pripravi dogodek, s katerim se zahvali najzvestejšim proizvajalcem mleka in jim podeli priznanja. Letos ga je pripravila že 36. Največji proizvajalec med kmetijskimi zadrugami je Koroška kmetijsko-gozdarska zadruga Slovenj Gradec, od katere je Mlekarna Celeia lani odkupila skoraj 27 milijonov litrov mleka. Na drugem mestu je Kmetijska zadruga Šaleška dolina z dobrimi 14 milijoni litrov mleka, na tretjem mestu pa Kmetijska zadruga Šmarje, od katere je celjska mlekarna odkupila dobrih 13 milijonov litrov mleka. Med manjšimi, posameznimi proizvajalci mleka, sta na prvem mestu Harald in Nina Konečnik iz Šentjanža pri Dravogradu z 1,2 milijona litrov, sledi kmetija Hedl iz Radelj ob Dravi z dobrimi 890.000 litri mleka, na tretjem mestu pa sta po količini proizvedenega mleka Frančišek in Jožica Rotnik iz Šoštanja, z okoli 600.000 litri mleka.

Z vlaganjem do pomembnih pridobitev
Lani so v Mlekarni Celeia za naložbe namenili milijon evrov in pol. V teh dneh bodo zagnali nov hladilni tunel, ki bo pomembno zmanjšal čas hlajenja njihovih proizvodov in tako pospešil njihovo distribucijo naprej do trgovin in potrošnikov. Minulo leto so zgradili tudi prizidek k skladišču za lastne proizvode, ki je ob večanju proizvodnje prav tako pomembna pridobitev. Vlaganje v posodobitve proizvodnje po besedah direktorja Marjana Jakoba načrtujejo tudi letos.

Kdo je nova mlečna krajica?
Ob robu letošnjega 36. srečanja s proizvajalci mleka so v Mlekarni Celeia okronali tudi novo mlečno kraljico Zelene doline Slovenije. Poslanstvo bo letos širila Monika Rakun s Polzele. Živi na kmetiji, kjer se ukvarjajo s pridelavo mleka. Študentka razrednega pouka na mariborski pedagoški fakulteti se ne boji dela, skupaj s sestrama poprime za vsako delo. 20-letnica, ki je najbolj prepričala sedemčlansko ocenjevalno komisijo, bo v vlogi mlečne kraljice ljudi spodbujala k uživanju mlečnih izdelkov, jih osveščala o pomenu zdravega prehranjevanja in kakovosti domačega, slovenskega mleka brez gensko spremenjenih organizmov. (NS)

Galerija slik