avgust 12, 2019

Na Konjiškem Dan gasilca – dan solidarnosti

Tradicionalni Dan gasilca – dan solidarnosti Gasilske zveze in Občine Slovenske Konjice so letos obeležili v Tepanju. Ob 90. letnici tamkajšnjega prostovoljnega gasilskega društva je izšel zbornik Tepanje, moj kraj, moj dom … PGD Tepanje 90 let. Uradno so ga predstavili na svečanosti ob dnevu solidarnosti, ki je v spomin na hudo neurje leta 2004.

Gasilci so tisti, ki jim ljudje, kot kažejo raziskave, najbolj zaupamo. (Foto: Štajerski val)

Ob naravnih nesrečah gasilci vedno prvi na pomoč
Da so se gasilci in ostali ob zvoku sirene zbrali na 9. avgust ob natanko 18:09, ni naključje. Zakaj je tako, Tomaž Pahole, predsednik Gasilske zveze (GZ) Slovenske Konjice:

In gasilci so tudi danes tisti, ki vedno in prvi priskočijo na pomoč. Konjiški župan Darko Ratajc je ob tem opozoril, da lahko v prihodnje pričakujemo še več neurij, za katere je, kot pravi: »kriva pretežno naša generacija. Naši zanamci bodo nekoč vprašali, upravičeno, kaj bomo naredili, da temu ne bo tako. Naša naloga je, da bomo kljub vsem grožnjam, ki nam pretijo, zmanjšali napako. Moramo biti aktivni in se proti temu boriti.« Dodal je še, da se moramo kljub njegovim željam dobro pripraviti, tudi v gasilskih društvih, da nas ujme ne bodo več prizadele. Na slovesnosti je bila tudi Janja Kramer Stajnko, namestnica predsednika Gasilske zveze Slovenije, ki je poudarila, da so prav gasilci najmočnejši del zaščite in reševanja, pri tem je dodala:

Da brez nabave nove opreme in nadgrajevanje znanja ne gre, je poudaril tudi predsednik GZ Slovenske Konjice Pahole:



Na slovesnost v Tepanje je prišla tudi namestnica predsednika Gasilske zveze Slovenije Janja Kramer Stajnko in med drugim poudarila, da so gasilci najmočnejši člen zaščite in reševanja. 

Visok jubilej PGD Tepanje
Dan gasilca – dan solidarnosti je tokrat minil tudi v znamenju 90-letnice Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Tepanje. Predsednik Matej Ljubič je skupaj s svojimi sokrajani ponosen na lepo in prijetno urejen kraj ter sodobno gasilstvo, ki okoliškim prebivalcem ponuja nesebično pomoč ob morebitnih nesrečah:

Kot je zbranim tovarišem gasilcem povedal Florjan Jančič, avtor zbornika z naslovom Tepanje, moj kraj, moj dom … PGD Tepanje 90 let, je bilo v Tepanju dlje časa prisotno vprašanje, kako ohraniti snovno in nesnovno dediščino v besedi in sliki. Zaradi tega je nastal zbornik, ki bo lahko služil podmladku in vsem krajanom kot spomin in dokaz nesebičnosti, ki jo imajo v sebi tepanjski gasilci, ki so ponosni tudi na svoj društveni podmladek. Po besedah predsednika GZ Slovenske Konjice Tomaža Paholeta je namreč »društvo brez mladine kakor drevo brez korenin«.

Ob Dnevu gasilca vsako leto tudi nagradijo najzaslužnejše člane.

Komu odličja in plakete?
Ob koncu slovesnosti je sledil še najbolj svečan trenutek. Darko Ratajc in predsednik GZ Slovenske Konjice Tomaž Pahole sta podelila plakete Gasilske zveze Slovenske Konjice vsem zaslužnim gasilkam in gasilcem. Prejemniki bronastih odličij so Primož Bajda iz PGD Slovenske Konjice, Silvo Brumec iz PGD Zbelovo, Darinka Ljubič Grobeljšek in Luka Burič iz PGD Tepanje, Zdenko Gaber iz PGD Draža vas, Ludvik Godec iz PGD IC Konus in Matija Trebovc – Mito iz PGD Žiče. Najžlahtnejši zlati plaketi sta si s svojim trudom prislužila člana PGD Tepanje Jurij Hohler in Terezija Krajnc – Zinka. (KR)