maj 12, 2022

Na Kristan Vrhu bodo učenci spoznavali čebele

Opoldne so na Kristan Vrhu, pri tamkajšnji osnovni šoli, odprli učni čebelnjak. Tako želijo učencem približati znanje o čebelah, njihovem življenju in pomenu. Pri urejanju čebelnjaka so sodelovali tudi otroci.

Učenci šole na Kristan Vrhu bodo v novem učnem čebelnjaku spoznavali čebele. (Foto: Štajerski val)

Lani, ko je Čebelarska družina Šmarje pri Jelšah praznovala 140 let, so si njeni člani zadali, da o čebelah bolje poučijo tudi najmlajše. Že leta je njihov glavni čebelnjak tik ob šmarski centralni osnovni šoli, lani so učni čebelnjak z občino uredili pri podružnični šoli v Šentvidu. Kot pravi predsednik čebelarske družine Albin Babnik, je želja, da bi takšne čebelnjake dobilo vseh šest podružnic. Letos so ga tako odprli pri podružnici na Kristan Vrhu. V okviru svojega dobrodelnega projekta ga je postavila Prva osebna zavarovalnica, ki je doslej uredila že 12 učnih čebelnjakov. Učenci bodo tako spoznavali čebele in čebelarstvo. Izvršna direktorica zavarovalnice Nataša Hajdinjak razlaga:

Vsak čebelnjak ima namreč svojega mentorja, čebelarja, tako otroci res dobijo dober vpogled v čebelarstvo in življenje čebel, pravi Albin Babnik:

Zakaj je pomembno, da šole dobijo učni čebelnjak? Predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč:

Učence šole na Kristan Vrhu bo usmerjala mentorica, članica Čebelarske družine Šmarje pri Jelšah, Smiljana Zlodej, ki pravi:

 

Kako dobro pa učenci že zdaj poznajo čebele?

Pravijo, da jim je čebelnjak, ki je po novem pri njihovi šoli, zelo všeč:

Čebelnjaka so tudi v vodstvu šole zelo veseli, pravi ravnatelj Osnovne šole Šmarje pri Jelšah Mitja Šket:

Nekaj utrinkov z odprtja učnega čebelnjaka pa najdete v spodnji galeriji. (TMG)