julij 23, 2021

Na Likof na taberhi letos vabi 50 rokodelcev

V soboto bo v Muzeju na prostem Rogatec tradicionalna etnografska prireditev Likof na taberhi s prikazi mlačve žita in domačih obrti, delavnicami ter ponudbo rokodelskih izdelkov in domačih dobrot. Dogodek bo v znamenju 40-letnice muzeja na prostem.

Mlačev žita bo tudi letos jedro prireditve Likof na taberhi. (Foto: Radio Štajerski val)

Jedro prireditve je mlačev žita
Prireditev v avtevtičnem okolju Muzeja na prostem Rogatec že 23. leto združuje in povezuje niz dogodkov in vsebin, s katerimi bodo oživili skoraj pozabljena kmečka opravila in obrti Obsotelja in Kozjanskega. V izvedbo prireditve je vključenih blizu 50 posameznikov, večinoma domačinov in okoliških rokodelcev. Jedro prireditve bo tudi letos prikaz mlačve žita: s cepci, na ročni mlatilnici in na gepelj s pomočjo kravje vprege, kar je danes že prava redkost. Prav tako bodo obiskovalci videli prikaze rokodelskih veščin kot so trenje lanu, predenje na kolovratu in ročno tkanje, pletarstvo iz šibja in ličja, izdelavo rožic iz krep papirja, vezenje in še marsikaj, razlaga Nives Brezovnik.

 
Tako kot vsako leto bodo v muzeju tudi letos prikazali mlačev žita s cepci. (Foto: Radio Štajerski val)

Marjetin sejem in ustvarjalne delavnice 
Dogodek bo spremljal tudi Marjetin sejem, ki ga pripravljajo pod okriljem Konzorcija rokodelskih centrov Slovenije. Prav tako se na Likofi na taberhi obetajo doživljajske delavnice, kot so peka kruhkov žulik, zeliščarska in arhitekturna delavnica »od bruna do hiše« ter delavnica ljudskih glasbil, na kateri si bo mogoče izdelati nunalco.

 
Predenje na kolovratu je veščina, ki je že skoraj utonila v pozabo. (Foto: Radio Štajerski val)

Po tabrhi druženje in pesem ljudskih pevk
Po trdem delu na taberhi pa bo po tradiciji naših prednikov sledil še likof z druženjem, jedačo in pijačo ter seveda ljudskim petjem, s katerim bodo tokrat proslavili tudi 40-letnico delovanja Muzeja na prostem Rogatec, razlaga Nives Brezovnik.


Ob prikazih starodavnih delovnih opravil bodo zapele Ložniške ufarce in pojoče perice, Ljudske pevke iz Rogatca, napoveduje Brezovnikova.

Vstop na prireditev je prost. Upoštevati je treba ukrepe za zaščito pred covidom-19. (SP)

 
Ob muzejskem vodnjaku bodo tudi letos zapele pojoče perice. (Foto: Radio Štajerski val)