oktober 23, 2021

Na Pohorju bo regijski park

Že okoli leta 1920 so se pojavile pobude za zaščito narave Pohorja. Zdaj je šest pohorskih občin oddalo pobudo za vzpostavitev Regijskega parka Pohorje.

Šest občin pripravlja vse potrebno za Regijski park Pohorje. (Foto: Štajerski val)

Občine Zreče, Vitanje, Slovenska Bistrica, Ribnica na Pohorju, Lovrenc na Pohorju in Ruše so zasnovale akt za zavarovanje območja Pohorja z ustanovitvijo regijskega parka. Glavni namen je ohraniti njegove naravne danosti. Župan Vitanja Slavko Vetrih:

Regijski park bo segal na 1200 metrov nadmorske višine in zajemal 4903 hektarjev. Vetrih poudarja, da je bolj ohranjena narava zelo dragocena za turizem, ki mora z njo sobivati. Si pa lahko po njegovih besedah koristi od Regijskega parka Pohorje obetajo tudi domačini:

Prav tako bi s tem, ko bi območje postalo regijski park, lažje regulirali dejavnosti, ki bi bile v njem dovoljene, tiste, ki so škodljive za pohorsko naravo, pa bi lahko prepovedali. Slavko Vetrih pravi, da podrobnosti še usklajujejo, ter dodaja:

Kdo točno bo upravljal z regijskim parkom, še ni znano. Med možnostmi je ustanovitev nove ekipe, pa tudi podelitev koncesije ponudniku, ki že ima izkušnje s tega področja.

Preden bo Regijski park Pohorje zaživel, morajo občine doseči še dokončni dogovor s pristojnimi ministrstvi – okoljskim, kmetijskim in gospodarskim – in projekt predstaviti javnosti, prav tako jih čaka še nekaj usklajevanj z zasebniki. Če bodo postopki tekli brez težav, bi Regijski park Pohorje lahko nastal že konec prihodnjega leta. (TMG)