december 11, 2018

Na Šmarskem manj nevarnih železniških prehodov

Šmarska občina in država sta odprli novo povezovalno cesto med Malo Pristavo in Šmarjem pri Jelšah, kjer sta hkrati ukinili dva nezavarovana železniška prehoda. Do leta 2020 naj bi deset nivojskih prehodov ukinili še med Stranjem in Mestinjem ter tako poskrbeli za večjo varnost vseh udeležencev v prometu.

Šmarski župan Stanislav Šket s predstavnikoma Direkcije za infrastrukturo in izvajalcem del, družbe Rafael iz Sevnice. (Foto: Radio Štajerski val)

Ukinili 2 nevarna železniška prehoda
Vožnja med Malo Pristavo in Šmarjem pri Jelšah je bolj varna, saj je občina v sodelovanju z državno Direkcijo za infrastrukturo zgradila okoli 600 metrov dolgo navezovalno cesto, hkrati je ukinila dva nezavarovana železniška prehoda, kjer so se v preteklosti že dogajale nesreče. O celotnem obsegu del šmarski župan Stanislav Šket:

Kot še izpostavlja Šket, so z novostmi poskrbeli za lepšo podobo kraja, predvsem pa za večjo varnost vseh udeležencev v prometu:

Novosti med Šmarjem pri Jelšah in Malo Pristavo so stale slabih 580 tisoč evrov. Večino denarja je prispevala Direkcija za infrastrukturo, občina je pomagala pri zemljiščih, ki so jih lastniki odstopili brezplačno, plačala je projekte in del nadzora. 

 

Župan Stanislav Šket je poudaril, da nove ceste ne bi bilo brez uspešnega sodelovanja z domačini.

Do 2020 ukinitev še 10 nevarnih prehodov
Priložnostne slovesnosti se je udeležil tudi Miran Anderlič iz sektorja za železnice na Direkciji za infrastrukturo, ki je poudaril, da za uresničitev naložbe ni bil pomemben le zagotovljen državni denar, temveč tudi dobro sodelovanje z lokalnimi prebivalci. Izpostavil je, da v redkih lokalnih skupnostih po Sloveniji naletijo na takšno sodelovanje in dobro razumevanje v času gradnje, za kar se je posebej zahvalil lastnikom zemljišč. Hkrati je napovedal, da pa imata država in šmarska občina na tem področju še kar nekaj načrtov:

Gre za železniške prehode med Mestinjem in Stranjem. Po Anderličevih besedah je lokalna skupnost izrazila interes za njihovo ukinitev in v ta namen so že podpisali sporazum o skupnem sodelovanju pri financiranju projekta. Naložba bo stekla, če bo v državnem proračunu dovolj sredstev. In kakšna je vrednost projekta?

Anderlič je še poudaril, da želijo z ukinitvijo nezavarovanih železniških prehodov na tem območju poskrbeti za večjo varnost tako v cestem kot železniškm prometu. (SP)

Galerija slik