februar 18, 2020

Na tabli ob cesti bo spet pisalo Prevorje

Na Prevorju bodo le dobili nazaj table ob cesti, ki označujejo naselje in na katerih piše Prevorje in ne Lopaca. Spomnimo, direkcija za infrastrukturo jih je zamenjala, ker Prevorje uradno ni ime naselja oz. zaselka. Krajani so kljub temu vztrajali, da želijo nazaj table Prevorje. Zdaj so, tudi s posredovanjem občine Šentjur, uspeli.

Ko se boste pripeljali na Prevorje, vas bodo na to, da ste v naselju in da je treba zmanjšati hitrost vožnje, kmalu znova opozorila tabla Prevorje, čeprav Prevorje kot naselje uradno še vedno ne obstaja. (Foto: Google)

V tretje gre rado
Direkcija za infrastrukturo je rumene table, ki označujejo začetek in konec naselja in ki omejujejo hitrost vožnje na 50 kilometrov na uro, zamenjala lanskega julija. Med krajani je to vzbudilo veliko razburjenja, ustanovili so celo civilno iniciativo ter od direkcije zahtevali, naj znova postavi table z napisom Prevorje. Pot je bila precej dolga, a ob posredovanju občine Šentjur jim je zdaj le uspelo. Direkcija za infrastrukturo je občino konec prejšnjega tedna obvestila, da je bilo zahtevi lokalne skupnosti ugodeno. Predsednik Krajevne skupnosti Prevorje Damjan Maček pri tem pravi:

Simbolni pomen
»Veseli me, da smo dokazali, da lahko z enotnim nastopom in dobrimi argumenti obidemo birokratska zakonska določila, ki za direkcijo in prometne poti niso ključnega pomena, imajo pa ogromen simbolni pomen za krajanke in krajane Prevorja, saj gre vendarle za pomemben del njihove identitete in pripadnosti. Enako velja za Občino Šentjur, katere neločljivi del Prevorje je, je bilo in tudi bo. Zato smo v vzpostavitev starega stanja vložili veliko truda in energije,«
pa so besede, s katerimi je odločitev direkcije pospremil šentjurski župan Marko Diaci. Iz šentjurske občine so še sporočili, da jih je Direkcija za infrastrukturo obvestila, da bo znake zamenjala v naslednjih dneh oziroma takoj, ko bodo opravljene vse formalnosti in bo to omogočalo tudi vreme. Zamenjavo tabel Lopaca s tablami Prevorje bo izvedlo podjetje VOC. (AD)