december 3, 2019

Na Zreškem Pohorju ne želijo vetrnih elektrarn

V občini Zreče in podjetju Unitur močno nasprotujejo načrtovani postavitvi 15 vetrnih elektrarn na Zreškem Pohorju. Pravijo, da bi preveč okrnile pohorsko naravo. V podjetju, ki vetrnice želi postaviti, odgovarjajo, da je projekt še v fazi raziskovanja ter nič še ni gotovo.

Na zahodnem Pohorju naj bi postavili 15 vetrnic, čemur zreška občina nasprotuje. (Fotografija je simbolična. Foto: Pixabay)

Podjetje Stiria Invest iz Rogaške Slatine naj bi na zahodu Pohorja, v občinah Mislinja, Zreče in Slovenska Bistrica, gradilo polje vetrnih elektrarn. Projekt je umeščen v eno od pobud državnih prostorskih načrtov, ki so na ministrstvu za okolje. Med njimi so sicer tudi vetrne elektrarne, ki jih želijo Dravske elektrarne postaviti v občini RogatecFranc Sajko iz Stirie Invest nam je povedal, da so minuli teden svoje načrte predstavili v občini Mislinja. Jutri jih bodo še v občini Zreče. Tam sicer že pred predstavitvijo odločno nasprotujejo vetrnim elektrarnam na Pohorju.

Ena zadnjih oaz
Zreški župan Boris Podvršnik pravi, da načrt za vetrne elektrarne ni prvi. Ker je tokrat vključen v predlog državnega prostorskega načina, meni, da gre za navzkrižje javnega in zasebnega interesa. Območje polja vetrnih elektrarn Mislinja pa ščiti Natura 2000, zato bo potrebno presoditi vplive na okolje, za kar pristojno ministrstvo zdaj zbira smernice in pripombe. Ob tem pa Podvršnik dodaja:

Trenutni lokaciji, z razporeditvijo vetrnic severno od ceste med hoteli in smučišči na Rogli, proti Pesku in proti Lovrenčkim jezerom, Podvršnik ostro nasprotuje:

Meni, da takšni objekti sodijo na degradirana območja. Investitor pa ob tem poudarja, da je polje vetrnih elektrarn še v fazi razsikovanja ter da tudi lokacija še ni dokončno določena. Podobni občinskim so tudi argumenti Uniturja, ki upravlja s turistično infrastrukturo. (TMG)

Foto: MOP