november 28, 2022

Nagrada za streho cerkve v Žički kartuziji

Arhitekti iz ateljeja Medprostor so za nadkritje ostalin cerkve svetega Janeza Krstnika in začasni lapidarij v Žički kartuziji prejeli mednarodno nagrado piranesi. Izročili so jim jo ob koncu 39. piranskih dnevov arhitekture.

Cerkev v Žički kartuziji je dobila prav posebno, premično streho. (Foto: arhiv Štajerskega vala)

Za mednarodno nagrado piranesi je bilo nominiranih 50 projektov iz 11 evropskih držav. Žirija jo je dodelila arhitektom iz ateljeja Medprostor Roku Žnidaršiču, Jerneji Fischer Knap, Samu Mlakarju, Katji Ivić in Dinu Muji, za nadkritje ostalin cerkve svetega Janeza Krstnika in začasni lapidarij v Žički kartuziji. V nekdanjem mogočnem samostanu, ki je osrednja turistična točka občine Slovenske Konjice, so arhitekti z inovativnim elementom pomične strehe, ki ustvarja novo funkcijo in reinterpretira ruševine, nakazali silhueto strehe. Tako so po mnenju žirije pokazali pogumen in občutljiv pristop k prenovi kulturne dediščine.

Obsežno prenovo v Žički kartuziji, ki je prav zaradi strehe poskrbela tudi za nekaj razburjenja, o čemer smo pisali TUKAJ, so sicer slovesno odprli v septembru. O tem več izveste TUKAJ.

Utrinek s slovesnega odprtja po štirifazni obnovi cerkve. (Foto: arhiv Štajerskega vala)