november 23, 2020

Nasilje v družini postaja vse hujše

Pandemija novega koronavirusa ne pušča posledic le v zdravstvu in gospodarstvu, kaže se tudi v socialnih stiskah, načela je tudi odnose v družbi. V policijskih beležkah vse prepogosto beremo o nasilju v družinah, za štirimi zidovi. Preverili smo, kaj ugotavljajo na Policijski upravi Celje.

Letos so policisti PU Celje izrekli 260 ukrepov prepovedi približevanja, v enakem obdobju lani pa 272. (Foto: Radio Štajerski val)

„Vsako stanje v družbi posredno ali neposredno vpliva tudi na osnovno celico, družino. Tako tudi v tem obdobju, ko se dogajajo za ljudi nevšečne stvari, razne omejitve in podobno to vpliva na družine,“ pravi Aleksander Podgrajšek, inšpektor v Sektorju uniformirane policije Policijske uprave Celje. Vendar pa dodaja, da letos ne beležijo porasta družinskega nasilja v primerjavi s preteklimi leti. In kaj kažejo številke?

Čeprav po številu primerov letošnje leto ne izstopa, pa Podgrajšek izpostavlja drugo zaskrbljujoče dejstvo:

„Nobena oblika nasilja ni sprejemljiva. Še najbolj boleča pa je tista, ki se dogaja za štirimi stenami oziroma v družinskem krogu, kjer naj bi se vsi počutili varno,“ poudarja Podgrajšek in poziva:

Podgrajšek tudi tiste iz okolice, ki vedo za nasilje v neki družini, poziva, naj ga prijavijo.

Če veste za primer nasilja v družini ali ste njegova žrtev, ga lahko prijavite na različne načine. Podrobnosti in kontakte najdete TUKAJ. (NS)