junij 11, 2020

Ne jezite se na kolesarje ob Savinji, vožnja je tam dovoljena

Na nas se je z vprašanjem obrnil poslušalec, ki so ga zmotili kolesarji ob Savinjskem nabrežju v Celju. Table na tem območju označujejo cono za pešce, zato smo se po odgovor obrnili na Mestno občino Celje. Kaj pravijo?

Vožnja s kolesi ob Savinji je dovoljena, a na način, da ne ogroža pešcev. (Foto: Radio Štajerski val)

Lahko kolesarite, a počasi in previdno
Poslušalec, ki se je obrnil na nas, opozarja, da je na poti ob Savinji, ki vodi mimo Osrednje knjižnice Celje do čolnarne na Špici, pogosto veliko kolesarjev, ki vozijo zelo hitro in vijugajo med sprehajalci. Zanima ga, ali je vožnja s kolesi tam dovoljena. Iz Mestne občine Celje so nam odgovorili, da je: „v coni za pešce poleg pešcev dovoljen promet uporabnikom posebnih prevoznih sredstev in kolesarjev, vendar le tako, da ne ogrožajo pešcev. Posebna prevozna sredstva so invalidski vozički, otroška prevozna sredstva ter športni pripomočki in naprave, ki omogočajo gibanje, hitrejše od hoje pešca, kot so: skiro, rolke, rolerji, kotalke, otroško kolo, monokolo in po namenu podobna prevozna sredstva, ki niso vozila po zakonu, ki ureja motorna vozila.“

Zlasti v popoldanskih in večernih urah je ob Savinji pogosto precejšnja gneča. (Foto: Štajerski val) 

Kako pa je z električnimi skiroji, ki jih je vedno več in lahko dosegajo visoke hitrosti? Na celjski občini pravijo, da električni skiroji niso prepovedani, ker jih zakonodaja še ni posebej uredila, kolesom z motorji pa je promet prepovedan, kar občinski redarji na tem območju redno nadzirajo.

Vožnja z motorji ob Savinji ni dovoljena. (Foto. Štajerski val) 

Pravijo še, da se občasno na njih obrne tudi kakšen sprehajalec z opozorilom. V takšnem primeru v tistem času izvedejo še poseben nadzor. (NS)