januar 4, 2019

Novo leto - nov javni potniški promet v Celju

Novo leto bo v Celju prineslo dobrodošlo in težko pričakovano novost, uvedbo javnega mestnega potniškega prometa. Občina je v ta namen kupila 10 novih avtobusov na stisnjen zemeljski plin, ki so prilagojeni tudi za invalide in otroške vozičke.

To so novi avtobusi, ki naj bi še ta mesec začeli voziti v Celju. (Foto: MOC)

Prevoze bo opravljal Nomago
Novi avtobusi, srednje velikosti, imajo po 20 sedišč in 20 stojišč. Občina je za njihov nakup dobila sofinanciranje Eko sklada, v višini nekaj več kot 900.000 evrov. Avtobusi bodo vozili na petih linijah. Katerih, Miran Gaberšek, vodja oddelka za okolje in prostor ter komunalo na celjski občini:

Avtobusi bodo vozili na 20 minut. Dnevna vozovnica naj bi stala evro, mesečna 15 evrov, letna pa 100 evrov. Celjska občina je sicer za potrebe novega javnega mestnega potniškega prometa vzpostavila tudi tri nova avtobusna postajališča, obstoječa je opremila z novimi nadstrešnicami, nabavila je tudi 40 digitalnih prikazovalnikov prihodov avtovusov. Nova je tudi CNG polnilnica v Trnovljah. Njena pogodbena vrednost je nekaj več kot milijon evrov, od tega je 20 odstotkov evropskega sofinanciranja. Gre za peto polnilnico za stisnjen zemeljski plin v Sloveniji, dve sta v Ljubljani, ena je v Mariboru, ena pa na Jesenicah. Prevoze javnega mestnega potniškega prometa v Celju bo sicer opravljala družba Nomago, ki se je kot edina prijavila na razpis celjske občine. (NS)