oktober 9, 2021

Ob prazniku kozjanskega jabolka Podsreda poka po šivih

V Podsredi se je z odprtjem sejma regionalnih produktov začel vrhunec 22. Praznika kozjanskega jabolka. Na prireditvi, ki je po navedbah gospodarskega ministra Zdravka Počivalška najpomembnejši okoljski dogodek v Sloveniji in širše, se ob spremljevalnem programu predstavlja sto lokalnih ponudnikov. Podelili so 13. naziv Carjevič, pravico do uporabe blagovne znamke Sožitje-Kozjanski park in izbrali najboljšega „štrudl mojstra.“

Na Prazniku kozjanskega jabolka so se že po tradiciji pomerili v tekmovanju za naziv najboljšega v peki jabolčnega zavitka. (Foto: Štajerski val)

Počivalšek: Kozjansko jabolko kozjanski ponos
V Kozjanskem parku je ta konec tedna sejemska in okoljsko-družabna prireditev 22. praznik kozjanskega jabolka, s katero se poklanjajo visokodebelnim travniškim sadovnjakom. Prireditev, na kateri se v trškem jedru Podsrede predstavlja sto ponudnikov lokalnih pridelkov in izdelkov, je odprl minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek. V nagovoru je med drugim poudaril, da je Kozjansko danes simbol tradicije in hkrati najboljši znanilec tiste prihodnosti, po kateri hlepi celoten svet - zelene prihodnosti, o kateri veliko govorimo, tu pri nas na Kozjanskem pa jo že na polno živimo:


Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je ob odprtju sejma pohvalil prizadevanja Kozjanskega parka in vseh kmetovalcev za ohranjanje tradicije visokodelbelnih travniških sadovnjakov (Foto: Radio Štajerski val)

Kunst: park v sožitju s prebivalci
Pomen ohranjanja tradicije travniških sadovnjakov in nadaljnji trajnostni razvoj območja za življenje prebivalcev zavarovanega območja, je izpostavila tudi direktorica Kozjanskega parka Mojca Kunst:


Ob ohranjanju narave si Kozjanski park s svojimin sktivnostmi in prireditvami prizadeva tudi za ekonomski razvoj prebivalcev zavarovanega območja, razlaga Kunstova:


Praznik kozjanskega jabolka je tudi priložnost za promocijo in trženje lokalnih pridelkov in izdelkov. (Foto: Radio Štajerski val)

Franc Ripret Carjevič leta
Na prireditvi so ustoličili že 13. Carjeviča, naziv si je prislužil Franc Rupret, ki je v letošnjem letu po oceni strokovne komisije najbolje poskrbel za svoj travniški sadovnjak. Prav tako so podelili blagovno znamko Sožitje-Kozjanski park, katere cilj je promocija pridelkov, izdelkov in storitev, ki so v duhu trajnostne sonaravne pridelave in predelave, ki ohranja okolje in naravo. Letos so pravico do uporabo blagovne znamke prejeli Katja Sinkovič, Rok Šmalčič, Blaž Zagmajster in Andrej Vodeb.
Na carskem tronu so ustoličili Franca Ripreta, ki je v zadnjem letu najbolje skrbel za svoj travniški sadovnjak. (Foto: Radio Štajerski val)

Najboljši "štrudl" spekli Majda Jurše in Ivica Milat
Prireditev spremljajo tudi bogat kulturni program, ustvarjalne delavnice za otroke, tekmovalne in družabne igre, med drugim tekmovanje v peki štrudla in za najdaljši jabolčni olup. Naziv "Štrudlmojstrica 2021" sta si letos "pripekli" Ivica Milat in Majda Jurše iz Slovenskega društva za celiakijo, podružnica Celje. Drugo mesto si je priborila ekipa Štrudlek, ki sta jo sestavljali Anja Furman in Katja Jelen. "Ekipa Okup po jabkah", Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje, ki sta jo zastopali Lara Luc in Aleksandra Obradović pa je zasedla tretje mesto. V tekmovanju za nadaljši olup je zmagal aktualni rekorder Martin Magdalenc, ki je tokrat olupil 5,71 m dolg olup. V nedeljo se obeta še družabno kolesarjenje Z jabko na kolo in rekreacijski tek na grad Podsreda. Nekaj utrinkov iz prireditve najdete v foto galeriji, na spodnji povezavi pa lahko slišite tudi vtise obiskovalcev. (SP)


Štrudlmojstrici leta 2021 sta postali Ivica Milat in Majda Jurše. (Foto: Kozjanski park)