januar 17, 2019

Slovenija stavi na Kozjanski park

Projekt Travniški sadovnjaki in krajina je slovenski kandidat za Nagrado Sveta Evrope za krajino za leto 2018-2019. Projekt, katerega glavni cilj je varstvo in oživljanje travniških sadovnjakov, že več kot 20 let izvaja Kozjanski park.

Kolekcijski sadovnjak na Čerčkovi domačiji. (Foto: Kozjanski park)

Najboljši projekt v Sloveniji
Projekt je na izbor prijavila Občina Kozje. Ministrstvo za okolje in prostor ga je med tremi slovenskimi predlogi izbralo za tistega, ki bo Slovenijo zastopal na izboru za Nagrado Sveta Evrope za krajino. Cilj projekta Travniški sadovnjaki in krajina, ki ga v Kozjanskem parku izvajajo že 20 let, je po besedah vodje projekta Vesne Zakonjšek učinkovito ohranjanje biotske raznovrstnosti in estetske vrednosti krajine:



In kako jim to uspeva na terenu?

Prav tako so zasadili sadne drevorede v Bistrici ob Sotli, Olimju, Podsredi in Gregovcah. Višek celoletnih prizadevanj pa je že 20 let Praznik kozjanskega jabolka, ki je največja naravovarstvena prireditev Kozjanskega parka. Nagrada Sveta Evrope, za katero se bodo v Kozjanskem parku potegovali v konkurenci prijavljenih projektov iz drugih evropskih držav, je sicer častno priznanje v obliki diplome, ki jo podeljujejo projektom, ki prispevajo k promociji, varstvu, upravljanju in načrtovanju krajin ter k ozaveščanju javnosti o pomembnosti krajin za človekov razvoj. (SP)