oktober 12, 2020

Obrambni minister v Celju, Rogatcu in Šmarju

V petek je bil v naših krajih na obisku minister za obrambo Matej Tonin. V Celju, Rogatcu in Šmarju pri Jelšah se je srečal z vojaki, policisti, gasilci in župani. S čim so ga seznanili in kaj jim je obljubil?

Minister Matej Tonin se je na mejnem prehodu Dobovec v občini Rogatec srečal s predstavniki policije in Slovenske vojske, ki skupaj varujejo mejo. (Foto: Ministrstvo za obrambo)

Več denarja za gasilce
Minister za obrambo Matej Tonin se je med drugim srečal z gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Rogatec, ki so pravkar začeli pomembno naložbo – gradnjo prizidka h gasilskemu domu – ter s predstavniki Gasilske zveze Šmarje pri Jelšah. Kot za marsikoga je tudi za gasilce to leto izjemno težko, saj so zaradi koronakrize ostali brez pomembnega dela prihodkov. Minister obljublja pomoč. Pravi, da so v proračunih za leti 2021 in 2022 povečali sredstva za sofinanciranje opreme gasilskih društev iz sedanjih 1,7 milijona na 2,4 milijona evrov. Ob tem se pripravljajo na velik projekt črpanja denarja iz Evropske unije, kjer bi obrambno ministrstvo počrpalo 110 milijonov evrov. Kaj načrtujejo, Tonin našteva:

Tudi v Dobovcu vse več ilegalnih prehodov meje
Obrambni minister je v petek obiskal tudi vojake. Na mejnem prehodu Dobovec se je srečal z mešano obmejno patruljo policije in Slovenske vojske. Kot je dejal, je sodelovanje, ki je na tem prehodu že ustaljena praksa, dobro. Kot drugod na južni meji, se tudi v Dobovcu sicer soočajo z vse več ilegalnimi prehodi meje, pri čemer je minister v Dobovcu izvedel tudi:

So pa ob tem, kot pravi Tonin, policisti v Dobovcu znova pozvali k aktivaciji 37. a člena zakona o obrambi, ki bi dal vojski dodatna pooblastila na meji. To je na petkovi seji podprl tudi Svet za nacionalno varnost, ki ga je sklical premier Janez Janša. Za aktivacijo člena je v parlamentu sicer potrebna dvotretjinska podpora, ki je spomladi ni bilo.

Minister je obiskal tudi celjsko vojašnico. (Foto: Ministrstvo za obrambo)

Ob dodatnih investicijah v vojsko tudi obnova celjske vojašnice
Minister Tonin je bil v petek tudi v Celju, obiskal je tamkajšnji regijski center za obveščanje ter celjsko vojašnico. Na lastne oči se je prepričal, da je vojašnica nujno potrebna prenove. Pa jo bo dočakala?

Gre za zakon, ki v naslednjih šestih letih za investicije v vojsko predvideva 780 milijonov evrov in ki v javnosti dviga veliko prahu. Kako ga zagovarja obrambni minister? To prisluhnite v spodnjem pogovoru, kjer je za naš radio še podrobneje strnil vtise s petkovega obiska v Celju, Rogatcu in Šmarju pri Jelšah, prav tako je minister za obrambo, podpredsednik slovenske vlade in predsednik stranke Nova Slovenija spregovoril še o nekaj aktualnih vseslovenskih temah, tudi pobudi za tako imenovano Koalicijo ustvanega loka in o koronakrizi. Z njim se je pogovarjala Anja Deučman.

Minister Matej Tonin se je ob obisku naših krajev ustavil tudi v našem studiu. (Foto: Štajerski val)

Datoteke

Pogovor z ministrom za obrambo Matejem Toninom