november 16, 2018

Kako rešiti prometno gnečo skozi Šmarje?

V Šmarju pri Jelšah se že vrsto let soočajo s prometnimi zamaški. Regionalna cesta, ki vodi skozi središče kraja, je namreč zelo obremenjena. Preverili smo, kako bi se reševanja problematike lotili kandidati, ki se na volitvah potegujejo za šmarskega župana.

Obvozna cesta bi razbremenila promet v središču Šmarja pri Jelšah. (Foto: Radio Štajerski val)

Po prepričanju širše javnosti bi težavo rešila obvoznica, ki bi jo s soglasjem lokalne skupnosti zgradila država. O njej je govora že nekaj desetletij. Trasa obvozne ceste, ki je že umeščena v občinski prostorski načrt, bi promet speljala ob železniški progi po Kolodvorski ulici, mimo športnega parka, igrišč, otroškega vrtca ter naprej med trgovino Jager in železnico vse do križišča pri Kašči. A v minulih letih ustreznih rešitev za ureditev ceste na tej ali kateri drugi trasi lokalna skupnost in država nista našli. Kako bi prometno problematiko reševalo pet županskih kandidatov? David Stupica verjame, da je izgradnja obvoznice nujno potrebna:

Da je izgradnja obvozne ceste pogoj za ureditev prometne problematike nujna, meni tudi Marko Ketiš. Strinja se, da bo obvozno cesto treba izposlovati pri ustreznih državnih institucijah, pri čemer poudarja:

Podobno razmišlja tudi Janko Šket, ki ob tem obžaluje, da je bila pred osmimi leti zamujena velika priložnost za ureditev prometne problematike, ko je skupina občanov s peticijo zavrnila možnost izgradnje obvoznice. Ob tem pravi:

Da bi obvozna cesta, ki bi potekala ob železniški progi, pripomogla k rešitvi prometne problematike v središču Šmarja pri Jelšah, ocenjuje tudi Matija Čakš. A hkrati poudarja, da ena obvoznica ne bo dovolj:

O dveh cestah govori tudi edina ženska kandidatka za županjo Bojana Pevec:

Obvoznica mimo Šmarja pri Jelšah bo gotovo kislo jabolko, s katerim se bo moral soočiti nov šmarski župan ali županja. To je namreč občina, ki bo gotovo dobila novo vodstvo, saj aktualni župan Stanislav Šket na tokratnih volitvah ne kandidira. (SP)