april 30, 2020

Odhod v druge občine je spet dovoljen

»Po dolgih tednih smo prišli do pomembnega obrata. Podatki kažejo, da se je število aktivno okuženih ter obolelih s koronavirusom zmanjšalo do stopnje, ki omogoča sprejem načrta postopne odprave omejitev za predvidljivo prihodnost,« je sinoči sporočil premier in napovedal odpravo omejitve gibanja na občine.

Ceste med prvomajskimi prazniki po odpravi omejitve gibanja na občine gotovo ne bodo tako prazne, kot so bile med velikonočnimi prazniki. A vseeno ne pozabite, še vedno veljajo določene omejitve, med drugim prepoved druženja. (Foto: Štajerski val)

Nekateri datumi že znani, drugi okvirni
»Na podlagi predlogov zdravstvenih strokovnjakov ministrstva za zdravje je vlada sprejela načrt ponovnega vzpostavljanja prostega gibanja ter zagona številnih dejavnosti v naslednjih dneh, tednih in mesecih. Nekateri datumi v načrtu so fiksni, drugi lahko zgolj okvirni,«
je po včerajšnji seji Vlade sporočil premier Janez Janša in napovedal, da že z današnjim četrtkom odpravljajo splošno omejitev gibanja na občine. Od ponedeljka sledi še postopen zagon številnih aktivnosti, ki jih bo mogoče opravljati ob upoštevanju navodil zdravstvene stroke, a načrt bodo podrobneje predstavili danes.

Še dolgo brez množičnih prireditev 
Slabše so napovedi za množične prireditve. »Zborovanja in druge množične prireditve ter velika športna tekmovanja ne v Sloveniji ne drugod po Evropi zelo verjetno ne bodo možna vse do odkritja in splošne uporabe cepiva ali zdravila za COVID19,« je dejal Janša.

Zahvala in poziv državljanom
V Sloveniji so doslej po podatkih NIJZ skupaj potrdili 1418 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 89 ljudi. A številke se že nekaj časa bistveno ne povečujejo. »Ob tej pomembni etapni zmagi v boju z epidemijo se predvsem zahvaljujem vsem vam, spoštovani rojaki, ki ste z upoštevanjem navodil in omejitev preprečili širjenje virusa. Slovenija je tako po vaši zaslugi med vsemi sosedami žariščne države Italije najuspešnejša. Še bistveno bolj pomembno pa je, da ste s svojim odgovornim ravnanjem preprečili na stotine smrti kot posledico COVID19 in zlom zdravstvenega sistema, ki bi lahko tem žrtvam dodal še tisoče drugih zaradi nemožnosti zdravljenja mnogih ostalih bolezni ali poškodb. Samo v našo sosednjo državo poglejmo in bomo videli, kaj nam je grozilo,« je v svojem nagovoru državljanom povedal predsednik vlade in ob tem pozval k nadaljnjemu spoštovanju ukrepov, ki pa še vedno veljajo, ter k skrbi za zdravje. »Ker pa epidemija še ni premagana, vas prosim za odgovorno ravnanje tudi v prihodnjih dneh in tednih. Samo ob doslednem upoštevanju navodil zdravstvene stroke pri našem ravnanju in obnašanju bomo lahko število okužb zadržali na tako nizki ravni, da se bomo lahko izognili novim izbruhom epidemije in ponovnim omejitvam. Skupaj skušajmo vplivati tudi na tisto peščico nerazumnih zanikovalcev virusa, ki s svojim neodgovornim obnašanjem ogrožajo vaše zdravje in življenja. Pozivam tudi pristojne institucije, da v skladu s svojimi pooblastili dosledno preprečujejo ogrožanje zdravja in splošne varnosti.« (AD)