februar 15, 2019

Informacije dobrodošle, odločili se bodo sami

Verjetno marsikoga na srednješolske in študentske dni vežejo lepi spomini. Na današnjih informativnih dneh se bodoči dijaki in študentje odločajo, na katerih šolah in fakultetah bodo oni nabirali spomine na srednješolsko ali študentsko življenje.

Tokratni petek in sobota sta namenjena nabiranju informacij o srednjih šolah in fakultetah. (Foto: Štajerski val)

Danes so šole in fakultete predstavitve pripravile dvakrat - dopoldne in popoldne, učenci in dijaki pa bodo lahko informacije nabirali tudi jutri dopoldne. Na informativnih dneh jim starejši dijaki in študentje ter predstavniki šol in fakultet predstavijo pogoje za vpis, poklicne možnosti in dejavnosti, ki spremljajo izobraževanje pri njih. Bodoči dijaki in študentje pa spoznajo tudi delo dijaških in študentskih organizacij.

Osnovno šolo letos zaključuje več kot 17.000 šolarjev, srednjo šolo pa bo v tem šolskem letu zaključilo preko 19.000 dijakov. Devetošolcem je sicer na voljo približno 23.700 vpisnih mest na različnih srednjih šolah. Dijaki pa bodo lahko kandidirali na okoli 30.000 vpisnih mest višjih šol in fakultet. Šolski minister Jernej Pikalo ob tem pravi, da odločitev o izbiri srednje šole in fakultete ni lahka, zato je prav, da učenci in dijaki dobro premislijo, kam jih vleče.

Kaj pa pravijo bodoči dijaki? Nekaj smo jih pred mikrofon ujeli na I. gimnaziji v Celju. Prisluhnite jim v spodnjem posnetku. (TMG)

Datoteke

Bodoči dijaki ob informativnem dnevu