december 28, 2021

Oskrba starejših na domu med korono velik izziv

Leto 2021 je zaradi korana časov tudi pri dejavnosti oskrbe na domu starejšim občanom prav posebno, drugačno in zahtevno. S kakšnimi izzivi se v času epidemičnih razmer soočajo v centru Senior iz Podčetrtka, kako poskrbijo za covidne bolnike in kako je s precepljenostjo zaposlenih, smo preverili pri direktorici Lidiji Umek.

Pomoč na domu centra Senior v zadnjem letu mesečno koristi približno 75 upravičencev iz občin Bistrica ob Sotli, Kozje in Podčetrtek. (Foto: Pixabay)

Oskrba in topli obroki tudi za covid bolnike
Senior, Center za pomoč starejšim tudi med epidemičnimi razmerami skrbi za starejše, ki potrebujejo pomoč na domu v občinah Bistrica ob Sotli, Kozje in Podčetrtek. Oskrbo so po navedbah direktorice Lidije Umek nudili skozi celo leto vsem, ki so se obrnili na center in ki so do pomoči upravičeni. V povprečju so mesečno oskrbeli 75 upravičencev. "Že marca 2020 smo vzpostavili nove protokole dela, ki omogočajo kar se da varno in zanesljivo oskrbo. Oskrbovalke opravljajo delo z vso zaščitno opremo, redno spremljamo epidemiološko stanje pri uporabnikih. V vsaki občini smo imeli v oskrbi tudi covid bolnike. Za njih smo poskrbeli z brezstično dostavo toplih obrokov, dostavo iz lekarn in trgovin. Vzpostavili smo tudi rdečo cono, v kateri smo oskrbovali covid bolnika večkrat na dan in mu nudili vso potrebno nego. Usposobili smo zaposleno, ki je takrat oskrbovala samo bolnike z okužbo,“ razlaga direktorica Lidija Umek in dodaja, da trenutno okužb nimajo. Zaposlene oskrbovalke so se po njenih navedbah v večini cepile, ostale opravljajo redna testiranja.


Oskrbovalke centra Senior tudi v času koronavirusa izvajajo pomoč na domu v polnem obsegu, z obilico dobrovoljnosti in empatije. (Foto: Center Senior)

Največje potrebe po pomoči pri negi
Zaposleni v Senior centru dnevno obiskujejo starejše v občinah južnega Kozjanskega, ki so osamljeni, bolni, onemogli in ne morejo skrbeti sami zase, a želijo ostati v domačem okolju. Med uporabniki je po navedbah Umekove še vedno največ povpraševanja po pomoči pri negi, kar pomeni, da se na njih obrnejo ljudje, ko res več ne zmorejo sami, tako zaradi starostne oslabelosti, bolezni ali po operacijah. Ob tem poudarja, da zelo dobro sodelujejo z zdravstveno in patronažno službo. "Leto, ki se počasi poslavlja si bomo zapomnili predvsem po tem, da so spremembe postale naša stalnica in da ljudje potrebujemo sočutje, empatijo in skrb za sočloveka. In da biti zdrav ni samoumevno, ampak je treba v vseh obdobjih življenja skrbeti za telesno in duševno ravnovesje." še dodaja Lidija Umek. (SP)

Podobne vsebine:
Na južnem Kozjanskem višje cene pomoči na domu