september 18, 2018

Piščančja farma še razdvaja Konjičane

Še vedno ni jasno, kakšna bo usoda piščančje farme v Konjiški vasi. Kot smo že poročali, jo namerava graditi predsednik krajevne skupnosti Konjiška vas Marko Cigler, temu pa nasprotujejo številni krajani, ki so spisali protestno peticijo, na Upravno sodišče pa posredovali pritožbo. Vendar jo je sodišče zavrglo.

Čas za posredovanje mnenj glede spremembe prostorskega načrta bo konca leta, konjiški svetniki pa bodo o gradnji piščančje farme odločali naslednje leto. (Fotografija je simbolična.)

Bitka izgubljena, vojna še ne?
Spomnimo, da je konec junija pritožbo na sodišče posredoval lastnik Lovskega doma Aziz Bradarič, saj meni, da piščančja farma predvsem zaradi smradu v naseljeno okolje ne sodi. Enakega mnenja so številni krajani, okoli 750 se jih je podpisalo pod protestno peticijo. Kljub nasprotovanju vaščanov ima Marko Cigler dovoljenje Arsa, težav pri umeščanju farme, kjer bi redili okoli 37.000 piščancev, pa ne vidi tudi sodna izvedenka. Bradariča je razjezilo, da je župan kljub nejevolji občanov na dnevni red občinskega sveta uvrstil začetek priprav za spremembo občinskega prostorskega načrta za gradnjo farme. Svetniki so prižgali zeleno luč za nadaljevanje postopka, Bradarič pa je zahteval razveljavitev sklepa. Pritožil se je na Upravno sodišče, to pa je njegovo pritožbo zavrglo, češ, da gre zgolj za sklep v eni od faz, ki so potrebne za dokončno sprejetja OPPN-ja. Kako naprej?

Pot do OPPN-ja bo še dolga
"Upravno sodišče je odločilo tako, kot sem ves čas poudarjal. S sprejetjem sklepa o pričetku OPPN se je postopek začel. Gre le za procesni sklep, ki nima nobene vsebine in se z njim ni posegalo v nikogaršnjo korist ali škodo. Na žalost je v zadnjem obdobju veliko povsem strokovnih odločitev, ki so zlorabljene v namen politikantstva," je za naš radio povedal župan Miran Gorinšek. Ob tem pa dodal, da postopek priprave OPPN ves čas poteka. Najprej pridobivanje mnenj in soglasij različnih upravljavcev prostora, sledila bo javna razgrnitev. Predvidoma novembra ali decembra. Takrat bo čas, da svoje mnenje pove javnost. Občinski svetniki pa bodo o OPPN-ju odločali naslednje leto. (BF)