marec 29, 2020

Po domačo hrano na splet

Ministrstvo za kmetijstvo želi s projektom Naša super hrana pomagati lokalnim, domačim pridelovalcev in predelovalcem ter s tem ohranjati delovna mesta. Ministrstvo spodbuja direkten ali spletni nakup hrane od kmeta, ribiča, ribogojca. Cilj je, da po lokalni hrani posega čim več ljudi.

Ministrstvo za kmetijstvo spodbuja direkten ali spletni nakup hrane od kmeta, ribiča, ribogojca. (Foto: Pixabay)

Zemljevid lokalnih kmetovalcev
V obdobju, ko je svet ohromila epidemija novega koronavirusa, smo se v Sloveniji še bolj zavedati pomena lokalno pridelane hrane. Nakup prehrane na tržnicah in kmetovalcih je v porastu, zato so na kmetijskem ministrstvu zelo aktivni na portalu »Naša super hrana«, kjer informirajo o lokalni proizvodnji. "Znotraj spletne strani je zemljevid lokalnih pridelovalcev, kjer je na enem mestu združena lokalna ponudba in povpraševanje. Namen zemljevida je kmetijam, pridelovalcem in predelovalnim obratom ponuditi brezplačno predstavitev njihove ponudbe, potrošnikom pa informacijo o ponudbi in možnost direktnega kontakta," pojasnjuje Ana Le Marechal Kolar, vodja Sektorja za promocijo kmetijskih in živilskih proizvodov na kmetijskem ministrstvu.

Nakup neposredno od kmeta izjemno v porastu
Namen zemljevida je podpreti lokalne pridelovalce in predelovalce ter promovirati lokalno ponudbo. "Zemljevid lokalnih pridelovalcev in predelovalcev hrane je eden najbolj obiskanih vsebin našega portala. V času obolenja COVID 19 se je povpraševanje potrošnikov po slovenski hrani izjemno povečalo. Trenutno se na našem zemljevidu predstavlja 619 kmetij in ponudnikov lokalne hrane, od tega se jih je preko 110 na novo predstavilo v mesecu marcu letos," pravi Ana Le Marechal Kolar in dodaja, da od 15. marca letos beležijo izjemno povečan obisk bralcev na zemljevidu lokalnih ponudnikov, od 5.000 do 12.000 obiskov dnevno.

Prijava na zemljevid je enostavna
Na kmetijskem ministrstvu vzpodbujajo vse kmetije in predelovalne obrate, da uporabijo to brezplačno platformo in se na zemljevidu predstavijo s svojo ponudbo. Prijavite se tako, da zgolj registrirate svojo ponudbo TUKAJ. Brezplačna registracija omogoča predstavitev ponudbe, izdelkov in dejavnosti, prikaz natančne lokacije na zemljevidu, sprejemanje prijav in povezovanje s potrošniki ter označevanje pridobljenih certifikatov različnih shem kakovosti, pravi Ana Le Marechal Kolar, ki ji lahko o loklani samooskrbi podrobneje prisluhnete v pogovoru s Snežano Prebil.