november 15, 2017

Po idejo za šolanje na šentjursko tržnico poklicev

V Šentjurju je bila včeraj zanimiva tržnica – tržnica poklicev. Tako so naslovili dogodek, s katerim želijo učencem nekoliko olajšati odločitev, na kateri srednji šoli nadaljevati izobraževalno pot in kateri poklic izbrati.

Na tržnici poklicev so lahko učenci šole in poklice spoznavali tudi skozi praktični vidik.

Vse informacije na enem mestu
Tržnica poklicev – poklici prihodnosti je v Šentjurju postal že tradicionalni dogodek, namenjen predvsem učencem zaključnih razredov osnovnih šol iz občin Šentjur in Dobje ter njihovim staršem. Pod eno streho, v športni dvorani Osnovne šole Hruševec, so svoje programe predstavile številne srednje šole, stanje na trgu delovne sile in informacije o poklicih, po katerih je največ povpraševanja, pa so dobili na stojnicah Obrtno-podjetniške zbornice Šentjur in šentjurskega urada zavoda za zaposlovanje. »Učenci in starši lahko na tržnici dobijo informacije s prve roke, programih srednjih šol, o vpisu, omejitvah, nadaljnji poklicni poti, torej o vsem, kar jih zanima o šolanju in izobraževanju po koncu osnovne šole,« pravi pedagoginja Osnovne šole Dramlje Vesna Reihss Cingl, ki dogodek pripravlja skupaj z ostalimi svetovalkami šol v občinah Šentjur in Dobje.

Dijaki učencem
Da šole učencem na čim bolj zanimiv in neposreden način predstavijo svoje programe, so na stojnicah večinoma kar dijaki, ki imajo z določeno šolo že izkušnje. Tako lahko povedo prednosti in slabosti ter odgovorijo na kakršnakoli vprašanja in dileme. Tržnico ob tem popestrijo še z različnimi praktičnimi prikazi nabiranja znanja. Dogodek se je v minulih letih izkazal za zelo dobrodošlega, saj učencem vsaj nekoliko olajša marsikdaj težko odločitev o nadaljnjem šolanju. Da pozdravljajo projekt, so povedali tudi ob našem obisku tržnice poklicev, kjer smo jih tudi povprašali, ali že vedo, kje bodo nabirali znanje po koncu osnovne šole. Prisluhnite jim v spodnjem posnetku. Z njimi se je pogovarjala Anja Deučman. (AD)

Galerija slik

Datoteke

Učenci o nadaljnjem šolanju in tržnici poklicev