oktober 16, 2021

Po letu premora v Šentjurju znova Bučnce

V Šentjurju je bila to dopoldne tradicionalna prireditev Bučnce. Na sejmu so podelili tudi nagrade za najtežjo, najdaljšo, najlepšo in najzanimivejšo bučo.

V središču dogajanja so bile buče, večje in manjše. (Foto: Štajerski val)

Po letu premora se je to dopoldne v Šentjur znova vrnila tradicionalna, 14. sejemska prireditev Bučnce. Letošnja edicija je bila zaradi koronskih ukrepov nekoliko okrnjena, a kljub temu dobro vzdušje ni zastalo. S svojimi izdelki se je predstavilo več kot 25 sejmarjev, kar je več od pričakovanj, pravi organizatorka Kvirina Martina Zupanc. Prav tako jih je pozitivno presenetilo število obiskovalcev:

Obiskovalci so se lahko sprehodili med stojnicami, polnih bučnic in jedi iz buč, pa tudi domačih pekovskih in medenih izdelkov, tekstila, nakita ... In kako jih sejem navdušil?



Ne le bučnice, na stojnicah je bila še marsikatera dobrota. (Foto: Štajerrski val)


Del sejemskega vzdušja je tudi tekmovalne narave. Komisija je izbrala najlepšo stojnico, to je letos postala stojnica Podružnične osnovne šole Blagovna. Prav tako so podelili priznanja za najtežjo, najldaljšo, najlepšo in najzanimivejšo bučo. Letošnja rekorderka v teži je štela nekoliko manj od siceršnjih rekorderk - 22 kg. Kako bučo velikanko vzgojiti, je povedala njena lastnica Marta Tovornik:

Letošnja najzanimivejša buča je bila nekaj centimetrska zelena bučka iz Dobrine. Danica Recko, ki jo je prinesla, je dejala, da je bučka zrasla nekoliko svojeglavo:

Najlepšo bučo je prinesla Suzana Zupanc, najdaljšo pa šentjurski čebelarji.
Zmagovalke v štirih kategorijah ocenjevanja buč. (Foto: Štajerski val)


Več fotoutrinkov s štirinajstih Bučnc pa si oglejte v spodnji fotogaleriji. (ViP)

Galerija slik