oktober 9, 2019

Po novi Grajski poti v Podsredi

Ob Prazniku kozjanskega jabolka so v Podsredi odprli prenovljeno Grajsko pot. Od začetka poti v trgu Podsreda do cilja na gradu Podsreda vodi 14 točk o rastlinskem in živalskem svetu Kozjanskega parka. 

Na Grajski poti lahko spoznavamo naravo in kulturo Kozjanskega parka. (Foto: Kozjanski park)

Točke z animacijskimi elementi
2 in pol kilometra dolga interaktivna grajska učna pot o biodiverziteti leži v osrčju Kozjanskega parka in obiskovalce popelje od srednjeveškega trga Podsreda mimo Levstikovega mlina na reki Bistrici ter nato skozi gozd do gradu Podsreda. "Pot ima 14 točk in je označena z dvojezičnimi slovensko-angleškimi informacijskimi tablami ter številnimi animacijskimi elementi. Obiskovalci se lahko poučijo o izjemni biotski pestrosti in kulturni dediščini ob poti ter se tudi preizkusijo v svojem znanju," razlaga Valerija Slemenšek iz Kozjanskega parka.

Ob poti grajski ribnik in klopce
Dela na Grajski poti so po besedah Slemenškove zajemala ureditev grajskega ribnika, razširitev določenih odsekov poti, postavitev jeklene varovalne vrvi na najnevarnejšem delu poti, postavitev lesenih stopnic na najstrmejšem delu poti, izdelavo kamnitih oblog struge prek poti ter postavitev štirih lesenih mostičkov in klopi. S potjo bodo, kot še pravi, poskušali nagovoriti obiskovalce, da se na grad podajo peš in si ob tem pridobijo nova znanja o bogati biotski pestrosti okolice. Grajska pot Podsreda je nastala v okviru projekta »Biodiverziteta – umetnost življenja« z akronimom LIFE Naturaviva, v katerem Kozjanski park sodeluje kot partner. (SP)

Galerija slik