maj 9, 2020

Po šmarskem na spletu še slat`nski argo

Naši kraji so zakladnica narečnih zanimivosti. Med epidemijo novega koronavirusa je na družabnem omrežju Facebook zaživela skupina Šmarski argo, z objavami tipične šmarske govorice. Podobno skupino so zdaj ustanovili še v sosednji Rogaški Slatini, najdete jo pod imenom Slat’nski argo.

Da bodo njihovo govorico razumeli tudi ljudje od drugod, Slatinčani pripravljajo nadgradnjo svoje Facebook strani. (Foto: FB Slat`nski argo)

Slatinska "f" in "v"
Eden od administratorjev Facebook strani Slat’nski argo je Robert Reich, ki je že pred časom ustanovil tudi popularen Facebook profil Rogaška Slatina nekoč. Med največjimi posebnostmi govorice Slatinčanov izpostavlja:

Precej uporabljajo tudi nemških popačenk, prav tako iz besed izpuščajo nekatere črke. Da bo tisto, kar je zapisano na Facebook strani Slat’nski argo lažje razumeti in prebrati tudi ljudem izven Rogaške, bodo stran še nekoliko nadgradili. Še več zanimivosti slat`nskega narečja lahko odkrijete v spodnjem pogovoru. Z Robertom Reichom se je pogovarja Katja Žolgar. (NS)