april 2, 2020

Policija svetuje: spoštujte ukrepe in pravila, bodite solidarni

Naš svet je s sprejetjem odloka o začasni prepovedi zbiranja ljudi na javnih površinah in mestih postal manjši. Z dopolnitvijo, ki omejuje prehajanje iz občine stalnega ali začasnega prebivališča v drugo občino, pa se je še pomanjšal. Preverili smo, kakšno nalogo imajo te dni policisti in ali ljudje pravila spoštujejo.

Policisti opažajo, da je tudi v teh izrednih časih na cestah za volanom preveč alkoholiziranih voznikov. (Foto: Radio Štajerski val)

Pri sebi imejte karkoli kar dokazuje nujnost vaše poti
Za nadzor nad izvajanjem določil obeh odlokov, tako o prepovedi zbiranja na javnih površinah in mestih, kot omejitvi prehajanja iz občine stalnega ali začasnega prebivališča v drugo občino, je pristojen zdravstveni inšpektorat, policisti pa so na morebitne kršitve pozorni pri rednih in mnogih izrednih nadzorih prometa. Milena Trbulin iz Policijske uprave Celje pravi, da so v minulih dneh zaznali več kršitev zbiranja na javnih mestih, medtem ko pri omejitvah gibanja med občinami teh kršitev še niso zabeležili. In kako poteka njihovo delo?

Odlok o začasni omejitvi prehajanja iz občine stalnega ali začasnega prebivališča v drugo občino ima sicer izjeme, denimo za prihod na delo, opravljanje kmetijskih dejavnosti in nego družinskih članov. Kako lahko posameznik pri nadzoru dokaže, da je na upravičeni poti?

Ministrstvo za notranje zadeve je na svoji spletni strani objavilo najpogostejša vprašanja glede spoštovanja odloka in odgovori nanje, ki so vam, če ste v dilemi, lahko v pomoč. Najdete jih tudi na naši spletni strani, TUKAJ.

Alkohol za volanom tudi v teh časih velik problem
Sicer pa lahko v zadnjem času v policijskih poročilih znova veliko beremo o prisotnosti alkohola za volanom. Trbulinova razlaga in poziva:

Trbulinova še dodaja, da so tako policisti, gasilci, reševalci in ostali zdravstveni delavci v teh dneh prekomerno obremenjeni s posledicami situacije, v kateri smo se znašli zaradi širjenja nalezljive bolezni. Zato poziva, naj bodo vozniki, ki se v teh dneh odpravljajo na neodložljive poti solidarni tako, da dosledno spoštujejo prometne predpise in se dodatno ne izpostavljajo tveganjem in nevarnostim v prometu. (NS)