maj 7, 2020

Policisti so pozorni na varnost kolesarjev

Toplejši dnevi marsikoga zvabijo na kolo. Mesec maj policisti že tradicionalno posvečajo več pozornosti varnosti kolesarjev v prometu. Do konca meseca bodo tako poostreno preverjali, ali kolesarji spoštujejo prometne predpise ter kako se do ene bolj ranljivih skupin obnašajo drugi vozniki.

Do 23. aprila letos so bili kolesarji udeleženi v 191 prometnih nesrečah, kar je 22 odstotkov manj kot v lanskem primerjalnem obdobju. A sezona, ko jih bo na cesti več, šele prihaja, pravijo policisti. (Foto: Pixabay)

Policisti bodo posebej pozorni na kršitve, ki jih pogosto zasledijo pri kolesarjih – preverjali bodo, ali vozijo v napačno smer, po pločnikih ter kako dosledno sledijo cestnim predpisom, kot je upoštevanje rdeče luči na semaforju. Prav tako bodo preverjali psihofizično stanje kolesarjev, uporabo čelad in ali je zagotovljena ustrezna varnost za otroke na kolesih. Pri voznikih pa bodo pozorni zlasti na hitrost, morebitno izsiljevanje kolesarjev ter neustrezno prehitevanje kolesarjev.

Tudi kolesarji morajo biti vidni
Tudi preden sedemo na kolo, moramo preveriti, da je kolo tehnično ustrezno. Delovati morata sprednja in zadnja zavora, spredaj mora kolo imeti belo, zadaj pa rdečo luč, na pedalih ali na boku morajo biti odsevniki. Kolo naj bi imelo tudi zvonec, ustrezno napolnjene pnevmatike, pred kolesarjenjem pa si moramo tudi prilagoditi višino krmila in sedeža. »Kolesarjem svetujemo, da nosijo oblačila svetle barve oziroma uporabljajo odsevni brezrokavnik, ponoči in v mraku pa naj uporabljajo luči in odsevna telesa, saj jih bodo vozniki tako prej opazili,« še pozivajo policisti.

Ne pozabite na čelado
»Zaščitna kolesarska čelada zmanjšuje težo posledic in poškodb glave od 40 do kar 70 odstotkov,« poudarjajo policisti. Za mlajše od 18. leta je čelada pri kolesarjenju obvezna, priporoča pa se vsem kolesarjem. Ob tem pa policisti spominjajo, da morajo imeti čelado tudi otroci potniki na kolesu, pa tudi otroci na poganjalcih. Uporabo čelade svetujejo tudi pri rolanju, rolkanju, vožnji s skirojem ter pri električnih skuterjih, hoverbordih in podobno. »Pri uporabi čelade moramo biti pozorni, da je čelada ustrezne velikosti glede na velikost glave, da je dovolj trdno nameščena na glavi, tako da sega sprednji rob dva prsta nad obrvmi ter da so trakovi na čeladi zapeti in zategnjeni,« policisti pravijo, da ni vseeno, kakšno čelado si nadenemo.

25 odstotkov kolesarjev ne upošteva pravil
Policisti bodo do konca meseca spremljali tudi upoštevanje cestnih predpisov med kolesarji. Agencija za varnost prometa kaže, da okoli 25 odstotkov kolesarjev ne upošteva predpisov – najpogosteje neustrezno prečkajo cesto, vozijo v nasprotni smeri vožnje ali prevozijo rdečo luč. Prav tako številni vozijo po pločniku in med kolesarjenjem uporabljajo mobilni telefon. Najpogostejši vzrok za nesreče kolesarjev je sicer prehitra vožnja, ki je kolesarji ne prilagodijo svojim sposobnostim ter razmeram v prometu ali vremenu.

Kolo sodi na kolesarsko stezo, pravijo policisti. Če je ni, pa naj kolesarji vozijo po desnem robu cestišča. »Pri zavijanju v križiščih jasno nakažite smer z rokami, pravilno se razvrstite in upoštevajte pravila prednosti. Nikoli ne vozite v nasprotni smeri vožnje. Med kolesarjenjem ne uporabljajte mobilnega telefona ali slušalk za poslušanje glasbe, saj to pomembno vpliva na zaznavanje prometa in dogajanja v okolici,« ob tem opozarjajo policisti. (TMG)