april 26, 2022

Policisti opozarjajo: Poleti z glavo na e-skiro

Ob toplejših dnevih policisti svarijo pred nevarnostmi električnih skriojev. Letos je bilo v prometnih nesrečah udeleženih že 24 voznikov e-skirojev. Kako poskrbeti za varnost?

Električni skiroji so hitri in priročni za premagovanje krajših razdalj, vendar je vožnja z njimi lahko nevarna, svarijo policisti, ki z vse lepšim vremenom v prometu opažajo vse več voznikov električnih skirojev.

"E-skiroji se pri večji hitrosti težko pravočasno ustavijo, so bolj nestabilni, zaradi majhnih koles obstaja večja verjetnost padcev na neravnih površinah. Prav tako lahko hitro predstavljajo nevarnost za druge udeležence v prometu, ker jih ti zaradi njihove hitrosti, tihe vožnje in ozke silhuete težje zaznajo, dodatno nevarnost pa predstavlja, če vozniki e-skirojev ne upoštevajo predpisov," opozarjajo policisti.

Letos so namreč obravnavali že več prometnih nesreč, v katerih je bilo udeleženih 24 voznikov električnih skirojev, med njimi so 16 nesreč povzročili. Do nesreč je največkrat prišlo zaradi neprilagojene hitrosti in neupoštevanja pravil o prednosti. En voznik e-skiroja je v nesreči umrl, trije so se hudo telesno poškodovali, trinajst pa lažje. Največ udeležencev je v teh nesrečah utrpelo poškodbe glave, zlome zapestja, gležnja, goleni in ključnice ter razne udarnine.

A policisti poudarjajo, da se da to preprečiti z varno uporabo e-skirojev, spoštovanjem predpisov in z uporabo čelade. Od avgusta lani se lahko do svojega cilja tudi uradno peljete z električnim skirojem. Zato so policisti Policijske uprave Celje pripravili projekt Poletje bo – zato z glavo na e-skiro, s katero so želeli ljudi osvestiti o varni vožnji z električnimi skiroji.

Varno uporabo električnih skirojev so predstavili dijakom Srednje šole za storitvene dejavnosti in logistiko Celje. Pri tem so jim predstavniki Nujne medicinske pomoči Celje pokazali, kako poškodovanemu vozniku e-skiroja nuditi nujno pomoč.

Kot še pravijo na celjski policijski upravi, bodo v maju pripravili še več dogodkov, kjer bodo v ospredju preventivne vsebine. (TMG)