avgust 26, 2022

Vožnja z električnim skirojem naj bo varna!

Električni skiroji so v zadnjih letih priljubljeno prevozno sredstvo in oblika trajnostne mobilnosti. Z namenom, da bi uporabnike ozavestili o varni uporabi skirojev, so v Celju začeli projekt Poletje bo, zato z glavo na e-skiro. Včeraj so ga sodelujoči predstavili na okrogli mizi.

Električni skiroji so v zadnjih letih priljubljeno prevozno sredstvo. (Foto: Štajerski val)

Akcija Poletje bo, zato z glavo na e-skiro se je začela letošnjo pomlad. K temu, da je projekt nastal so pripomogla predvsem opažanja policije, da je kršitev, povezanih z električnimi skiroji, veliko. Vodja oddelka za cestni promet na Policijski upravi Celje, Elvis Alojzij Herbaj, razlaga:

Težav z zakonodajo je po njegovem mnenju več. Ena izmed njih je, da je električni skiro po zakonu določen kot lažje motorno vozilo, ki lahko doseže le do 25 kilometrov na uro, kar v praksi naj ne bi držalo. Prav tako je problematična starostna meja. Električni skiro lahko vozijo osebe, starejše od 12 let, ki so opravile kolesarski izpit. Kljub temu, da naj bi otroci težje upravljali s skirojem kot vozili kolo. Nedoslednosti se pojavljajo tudi glede uporabe čelad. Te so obvezne do 18. leta in priporočene za vse ostale. Kakšna čelada zadošča, ni določeno. Sodelujoči v projektu menijo, da kolesarska ni dovolj varna. Kakšno priporočajo uporabnikom e-skiroja razlaga Alen Petek iz podjetja Eco-drive:



Zaradi neupoštevanja cestnih predpisov in neuporabe čelade je lahko vožnja z e-skirojem še posebej nevarna. O tem, koliko nesreč so obravnavali v zadnjem letu, Herbaj razlaga:

Kakšne pa so najpogostejše poškodbe uporabnikov e-skirojev? Kirurg, specialist in travmatolog v Splošni bolnišnici Celje, Andrej Strahovnik, pravi:

Dodaja še, da lahko s pravilno uporabo čelade, poškodbe glave in poškodbe s smrtnim izidom zmanjšamo za kar 50 odstotkov.

Ker je novo šolsko leto pred vrati, v prometu pa bo znova več otrok, Herbaj ob tem poziva:


(KK)

Galerija slik