januar 25, 2021

Ponkovljan Blaž Kocen na priložnostni znamki

V nedeljo je minilo 200 let od rojstva znamenitega geografa in kartografa Blaža Kocena. Rodil se je na Hotunju pri Ponikvi v občini Šentjur, ki bo ob jubileju z več dogodki počastila spomin nanj. V petek bo v njegov spomin izšla tudi priložnostna poštna znamka.

Delo Blaža Kocena je bilo izjemno pomembno, na Hotunju je tudi njegova spominska soba, zdaj se mu bodo poklonili še s poštno znamko. (Foto: Občina Šentjur)

Blaž Kocen se je na Hotunju pri Ponikvi rodil 24. januarja 1821. Poleg 200. obletnice njegovega rojstva bo letos minilo tudi 150 let od njegove smrti. Kocen, eden najuglednejših geografov in kartografov, je poznan predvsem kot oče šolskega atlasa. Občina Šentjur se mu bo ob jubileju poklonila z več dogodki, ki jih bodo prilagodili epidemiološki situaciji. Med drugim pripravljajo priložnostno razstavo, simpozij v Ljubljani ter tradicionalno Kocenovo soboto na Ponikvi. Včeraj so objavili tudi uvodni del on-line serije o Blažu Kocenu, ki bo periodično izšla v več nadaljevanjih, podrobnosti preverite TUKAJ.

Znamka iz serije Znamenite osebnosti
Pošta Slovenije pa bo ob jubileju ta petek izdala priložnostno poštno znamko v seriji Znamenite osebnosti. Nominalna vrednost znamke bo 0,82 evra. Oblikoval jo je Borut Bončina, izšla bo v poli 25 znamk in nakladi 40.000 znamk. Pošta bo izdala tudi ovitek prvega dne in žig prvega dne, ki bo v uporabi na pošti na Ponikvi. Znamka bo v prodaji leto dni. (AD)

Priložnostna znamka, ki jo je izdala Pošta Slovenije.