februar 19, 2018

Posavski gradovi krepijo sodelovanje

Šest posavskih gradov že četrto leto sodeluje, da bi utrdili svojo turistično ponudbo in glas o njej ponesli po Sloveniji in v tujino. Letos so napovedali širitev svojega sodelovanja. V projektu je tudi grad Podsreda.

Grad Podsreda je spomenik lokalnega pomena, je v lasti Občine Kozje, upravljavec gradu pa je Javni zavod Kozjanski park. (Foto: Štajerski val)

Odvisni od evropskega denarja
Pred nekaj leti je šest posavskih gradov združilo moči in oblikovalo skupno turistično ponudbo. Poleg gradu Podsreda, s katerim upravlja Kozjanski park, sodelujejo tudi nekdanji samostan v Kostanjevici na Krki, grad Rajhenburg, grad Sevnica, grad Brežice ter grad Mokrice. Med njimi pa ni gradov Šrajbarski turn, Bizeljsko in Pišece. So namreč v lasti Ministrstva za kulturo, ki je na začetku projekta zavrnilo sodelovanje ter še vedno ni spremenilo svoje odločitve. Tako so sodelujoči že od začetka odvisni zlasti od evropskih razpisov.

Med načrti turistični paketi, brošura in prenove
Projektni partnerji se skupaj prijavljajo na razpise, predstavljajo skozi napovednike in pripravljajo nove skupne pakete. Da bi upravičili potencial posavskih gradov, so napovedali širitev in krepitev svoje ponudbe. Načrtujejo pripravo turističnih paketov s Termami Čatež, skupne sejemske nastope v tujini, pripravljajo pa tudi novo brošuro, ki jo bodo izdali v vsaj dveh jezikih. Na vsakem gradu obiskovalce povabijo tudi k obisku drugih posavskih gradov. "Veliko sodelujemo, se dogovarjamo za skupne programe, pazimo, da se ne prekrivamo. Vsako leto tudi širimo ponudbo. Pravkar se denimo dogovarjamo o ureditvi zgornjega gospodarskega poslopja na gradu Podsreda, kjer bi se uredila trgovina in kavarna," nam je povedala v. d. direktorice Kozjanskega parka Valerija Slemenšek.

Grad Podsreda lani obiskali 10.000 ljudi
Na gradu Podsreda vsako leto beležijo večji obisk. Največkrat gostijo šolske skupine, upokojence, pa tudi družine, ki k njim pridejo predvsem iz Term Olimia. "So pa gradovi zelo zanimivi za vse ciljne skupine," je prepričana Slemenškova. Lani je podsreški grad obiskalo okoli 10.000 ljudi, ob tem pa Valerija Slemenšek poudarja, da je njihov grad odprt samo v topli polovici leta, saj v gradu nimajo urejenega ogrevanja. Prav tako je število obiskovalcev malo naraslo, odkar so pred nekaj leti obnovili grad. Tudi v tem letu se bodo s koncerti, fotografskimi in likovnimi razstavami, glasbenimi seminarji, delavnicami ter kinom pod grajskimi zvezdami trudili privabiti čim več ljudi. (TMG)