junij 15, 2022

Kdaj skozi Šmarje po novi cesti?

Ob prazniku občine Šmarje pri Jelšah pogled na številna gradbišča

Občina Šmarje pri Jelšah bo konec tedna s pestrim dogajanjem proslavila svoj občinski praznik. Že to dopoldne pa je župan Matija Čakš s svojo najožnjo ekipo sodelavcev predstavil naložbe, izvedene v zadnjem obdobju, ter načrte. Ob tem je tudi razkril, da se bo jeseni na lokalnih volitvah potegoval za svoj drugi županski mandat.

Glavna cesta skozi Šmarje je veliko gradbišče - danes je na njej sicer že prva plast asfalta, kdaj pa bo povsem končana in kdaj bo zgrajen most proti šoli? (Foto: Občina Šmarje)

Na spisku naložb, ki so že končane, so: prizidek in rekonstrukcija kuhinje na šmarski osnovni šoli, gradnja telovadnice pri podružnični šoli Zibika, obnova zunanjega športnega igrišča pri šoli na Svetem Štefanu, gradnja povezovalne ceste Dobrava v Šmarju, ureditev več šmarskih ulic, krajinska ureditev ribnikov v Šmarju, sofinanciranje obnove podružnične cerkve v Završah pri Grobelnem ter rekonstrukcija dela vodotoka izpod Barbare, s čimer so središče Šmarja pri Jelšah zavarovali pred poplavami. Med večjimi projekti sta tudi rekonstrukcija in obnova fasade stare šole v Šmarju in njena zunanja ureditev. Ta objekt bo zdaj, kot pravi župan Matija Čakš, dobil še vsebino:

Med pomembni dosežki minulega leta je šmarski župan izpostavil tudi občinski nakup dolgo propadajočega dvorca Jelšingrad, zdaj preučujejo možnosti njegove obnove:


Občina je letos postala lastnica dvorca Jelšingrad, zanj je odštela 300.000 evrov. Zdaj jo čaka še velik zalogaj - obnova gradu, prav tako mu bo treba nameniti vsebino. (Foto: Štajerski val)

Velik projekt, zaradi katerega so na cesti skozi Šmarje že dolgo dolgi zastoji, je gradnja novega križišča ter mostu pri Kašči, proti šoli. Ta projekt, ki ga sicer vodi država, naj bi bil po besedah župana končan čez dober mesec. Je pa v središču Šmarja še eno veliko gradbišče – nasproti doma upokojencev, kjer gradijo oskrbovana stanovanja. Čakš razlaga:




To je trenutno največje gradbišče v Šmarju pri Jelšah - v treh blokih nasproti doma upokojencev bodo oskrbovana stanovanja. (Foto: Štajerski val)

V občini je v teh mesecih še več aktivnih gradbišč – med drugim se je začela gradnja novega gasilskega doma na Kristan Vrhu, tam bodo tudi opravili energetsko sanacijo osnovne šole, v Kolodvorski ulici v Šmarju rekonstruirajo ozkega in uničenega mostu, sanirajo tudi nekaj plazov in obnavljajo nekaj cest.

Kaj pa največji projekti, ki so še v pripravi? Med njimi župan izpostavlja:


Župan Matija Čakš (na sredini) z ekipo: vodjo oddelka za okolje in prostor Petrom Planinškom, direktorico občinske uprave Patricio Goručan, vodjo oddelka za investicije mag. Anito Reich in vodjo oddelka za proračun in finance mag. Bernardo Žvorc. (Foto: Štajerski val) 

Pred občinskim praznikom, ki ga bodo proslavili ta konec tedna s pestim dogajanjem v petek in soboto, o čemer podrobneje preverite TUKAJ in TUKAJ, je Matija Čakš tudi že napovedal svojo kandidaturo na jesenskih lokalnih volitvah za svoj drugi županski mandat.

Sicer pa bo šmarska občina ob občinskem prazniku podelila tudi priznanja in nagrade najzaslužnejšim občanom, kdo so letošnji prejemniki, preverite TUKAJ. (AD)