april 13, 2018

Pregrada na Vonarju do prihodnjega poletja

Predstavniki Slovenije in Hrvaške so v Rogaški Slatini potrdili nadaljevanje aktivnosti za oživitev Vonarskega jezera v Obsotelju. Državi bosta do prihodnjega poletja uredili pregrado Vonarje, nato bo sledilo čiščenje jezerskega dna in ojezeritev jezera.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek in hrvaški minister za zaščito okolja in energetiko Tomislav Ćorić z delegacijama v Grand hotelu Rogaška Slatina.

Jezero velik turistični potencial
Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, ministrica za okolje in prostor Irena Majcen in hrvaški minister za zaščito okolja in energetiko Tomislav Ćorić so se na sestanku v Grand hotelu Rogaška Slatina strinjali, da sta državi s pristojnimi občinami storili pomembne korake k uresničitvi že okoli 20 let načrtovanega projekta revitalizacje Vonarskega jezera, ki ima velik turistični potencial za obe državi. Po napovedih ministra Počivalška bodo v letu 2018 izvedli lani potrjen projekt v okviru Friska 1, ki vljučuje milijon 600 tisoč evrov vredno sanacijo in posodobitev pregrade Vonarje. »Razpis za dela naj bi izšel maja, dela naj bi začeli avgusta in jih končali v roku enega leta. To je prvi korak. Naslednji korak bo čiščenje jezerskega dna, torej rastlinja in dreves, ob tem pa bo potrebno izvesti tudi analize mulja,» je po srečanju povedal Počivalšek in dodal, da se bo v ta namen konec maja srečala Mešana slovensko-hrvaška komisija za vode, 20. aprila pa se bosta v Zagrebu sestali delegaciji slovenske Direkcije za vode in Hrvatske vode, ki imata za nalogo pripraviti natančen načrt naslednjih korakov za revitalizacijo Vonarskega jezera. Minister je optimističen in verjame, da bomo tako kot v primeru zapornice s sosedi sklenili dogovor tudi v primeru čiščenja in drugih aktivnosti. Vonarsko jezero bo poleg občin Rogaška Slatina in Podčetrtek povezovalo še hrvaški občini Hum na Sutli in Zagorska Sela in bo kot takšno predstavljalo veliko turistično priložnost v krajih na obeh straneh Sotle. Na pomen oživitve jezera in smele načrte občin sta ob tej priložnosti opozorila tudi slatinski župan Branko Kidrič in župan Podčetrtka Peter Misja. Prisluhnite jima v spodnjem posnetku v pogovoru s Katjo Žolgar. (SP, KŽ)

 

Galerija slik

Datoteke

Peter Misja o pomenu jezera

Branko Kidrič o smelih načrtih

Zdravko Počivalšek o načrtih