marec 22, 2022

Letos še četrta etapa obnove Žičke kartuzije

Že dve leti traja obnova cerkve sv. Janeza Krstnika v nekdanjem samostanu v Žički kartuziji. Del pa še ni konec, kaj se obeta letos?

V Žički kartuziji bodo tudi letos na delu restavratorji. (Foto: arhiv Štajerskega vala)

Poleti leta 2020 se je začela obsežnejša obnova cerkve v Žički kartuziji, trajala je do minule jeseni. Kaj vse so uredili, našteva direktorica občinske uprave Občine Slovenske Konjice Breda Obrez Preskar:

Letos pa jih čaka še zadnja, četrta faza obnove cerkve. Kaj je v načrtu?

Dela se bodo začela takoj, ko bo vreme to dopuščalo, in zaključila do konca junija. Lansko sanacijo je financiralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo dva milijona evrov. Tudi v letošnjem proračunu pa je država namenila nekaj denarja za nadaljevanje prenove tega kulturnega spomenika državnega pomena. Tako bo ministrstvo letos v ta namen zagotovilo 500.000 evrov.

Kot še pravi Breda Obrez Preskar, obnova teče skladno s konservatorskim načrtom, ki so ga pripravili s kulturnim ministrstvom in zavodom za varstvo kulturne dediščine. Ko bodo zaključili vsa dela, določena v njem, bodo načrt predvidoma v naslednjih dveh letih pripravili še za preostali del Žičke kartuzije. Tako del v okviru nekdanjega samostana še ne bo kmalu konec. Na občini pa tudi v prihodnje upajo na pomoč države, saj pravijo, da občina sama tako obsežne in drage prenove ne bo mogla plačati. (TMG)

Povezani prispevki: 
PRENOVA ŽIČKE KARTUZIJE RAZDVAJA 
PO EPIDEMIJI: VENDARLE ZAČETEK OBNOVE ŽIČKE KARTUZIJE
MAJA ZAČETEK OBNOVE CERKVE V ŽIČKI KARTUZIJI